ВАС окончателно: Връчването на глоби на границата е незаконно

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2020 в 15:47 2996 0

Върховният административен съд нареди на граничните власти незаконно да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на Граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Иленден-Ексохи", съобщиха от пресцентъра на съда. 

Решението е окончателно. 

Делото е образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева срещу разпореждане на Административния съд в Благоевград, с което е отхвърлено искане й за прекратяване на връчването на глоби и фишове при преминаване на граничните пунктове. 

От решението става ясно, че заповедите са издадени от главния секретар на Министерство на вътрешните работи, директора на Главна дирекция „Гранична полиция” и директора на Областна дирекция на МВР – Благоевград

Върховните съдии изрично подчертават, че "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Магистратите са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно: установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; проверка на валидността на документа; проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа.

Граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка и по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

"Липсва законово правомощие на органите и на служителите на„Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата-Промахон и Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи", пише още в решението на ВАС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови