ВАС окончателно нареди на ЦИК да върне на Сиела Норма задържаните 228 машини

OFFNews 30 ноември 2021 в 11:55 1250 0

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че Централната избирателна комисия незаконно е задържала 228 машини за гласуване на "Сиела Норма" преди изборите.

На практика ВАС потвърждава решението на Административния съд София-град (АССГ), който постанови преди две седмици, че ЦИК трябва да върне задържаните машини "незабавно и безусловно".

Скандалът с машините тръгна от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че те са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. И предупреди, че се готви фалшификация на вота. В началото на ноември ЦИК задържа въпросната техника за гласуване на „Смартматик“, които не са част от договора, в обособен сектор в склада на "Карго Партнер" ЕООД.

От "Сиела Норма" обжалваха с обяснението, че тези 228 устройства ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборите на 14 ноември. 

Сега ВАС потвърждава решението на АССГ и отхвърля твърденията, че техниката може да се използва за изборите.

"След като процесните 228 броя СУЕМГ не са предмет на договора за обществена поръчка със "Сиела Норма" АД и няма да бъдат използвани в изборния процес, то за ЦИК не са налице основания да осъществява действия по задържане на чуждо имущество", мотивират се върховните магистрати.

Съдът смята за неоснователни и "доводите на частния жалбоподател, че ЦИК не може да допусне на територията на страната безконтролното внасяне на машини от същия вид, с които ще се гласува на изборите на 14.11.2021 г... това е технически невъзможно, тъй като тези СУЕМГ са извън поръчаните от ЦИК, за които комисията е нотифицирана, които е инспектирала и досежно които е преценила, че е налице надлежно удостоверяване от компетентните органи досежно съответствието им като технически устройства за машинно гласуване по смисъла на чл.213а от Избирателния кодекс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!