Съдът разпореди на ЦИК незабавно да върне на Сиела Норма задържаните 228 машини

OFFNews 15 ноември 2021 в 12:13 1485 0

Централната избирателна комисия трябва незабавно и безусловно да върне на "Сиела Норма" задържаните 228 машини, разпореди Административен съд София-град (АССГ).

"Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и „Сиела Норма", постанови АССГ, цитиран от "Лекс".

Скандалът с машините тръгна от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че те са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. И предупреди, че се готви фалшификация на вота.

Преди десетина дни ЦИК задържа въпросната техника за гласуване на „Смартматик“, които не са част от договора, в обособен сектор в склада на "Карго Партнер" ЕООД.

От „Сиела Норма“ обжалваха с обяснението, че тези 228 устройства ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборите на 14 ноември. 

АССГ се позовава на чл. 250, ал. 1 от АПК, че "всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от името на административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона". ЦИК е длъжна да упражнява контрол само върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, които тя е осигурила чрез наемане или закупуване, категоричен е съдът.

228 машини не са наети или закупени от ЦИК и следователно комисията не може да разпорежда да се задържат в посочен от нея склад, мотивира се АССГ.

Разпореждането на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!