ВАС: Ирена Кръстева и жената на Божков нямат място в нашия списък по 'Магнитски'

OFFNews 01 юни 2022 в 17:28 3195 2

Два различни петчленни състава на Върховния административен съд окончателно обявиха за нищожни решенията на служебното правителство за разширен списък по глобалния закон "Магнитски".

ВАС се произнесе по жалби на Ирена Кръстева - майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници Елена Динева - жената до Васил Божков, и „Нове интернал“ ЕООД заради наложени санкции по въпросния закон.

Това са първите окончателни решения по общо над 60 дела, образувани във ВАС, съобщиха от съда.

Петчленните състави на ВАС приемат мотивите на тричленките, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност по смисъла на чл. 146, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс. Не е спазено и изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, Конституцията на Република България, национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни.

Безспорно е установено, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на МС и на неговата администрация не определят материалната компетентност на кабинета, нито цитираните глобален закон "Магнитски", Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС.

Липсата на нормативна основа за издаването на акта е и липса на материална компетентност, която винаги води до нищожност на издадения акт, какъвто е и този случай, изтъкват от ВАС. В тази връзка обосновано съдът в обжалваната част на решението си пред настоящия съд е приел въз основа и на Тълкувателно решение № 2/1991 г. на ОСГК на ВАС, че всяка некомпетентност води до нищожност.

Петчленните състави на ВАС напълно споделят изводите на колегите си от тричленните състави, че и Регламентът на ЕС на Съвета за ограничителните мерки срещу тежки нарушения на правата на човека не дава право да се счита, че някои от разпоредбите му могат да се използват като правно основание за решение. Този регламент е относим и приложим за геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания и други форми на жестокост. В този смисъл правилно съдът не е възприел доводите на МС за приложимост на разпоредбите на цитирания регламент, още по-малко някои от тях да послужат като правно основание за издаване на процесното решение на Министерския съвет, изтъкват още петчленките на ВАС.

В началото на юни 2021 г. финансовото министерство на САЩ вкара в черен списък за корупция по закона "Магнитски" пребиваващия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, Делян Пеевски и тогавашния зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови