ВАП възложи на Боил Банов да провери законна ли е колекцията на Васил Божков

OFFNews 07 февруари 2020 в 09:43 2432 2

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата проверка на античните предмети, стопанисвани от близката до хазартния бос Васил Божков фондация „Тракия“.

Това става в изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). ВАП се е самосезирала по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

2

Бухльо

07.02 2020 в 11:30

И сега Банов, който се обажда на изпълнителите по договорите на министерството, за да им обясни как да си покрият закъсненията и лошото изпълнение и да не плащат неустойка, ще прасне една проверка - ум да ти зайде :)

12025

1

Юлия

07.02 2020 в 09:53

Законна е колкото е законно и иманярството с което е придобита. Разходете се до Арчар и питайте местните хора, дали не знаят случайно кой плаща на иманярите да разкопаят и унищожат Рицария.
 
X

Подкастът на OFFNews