В касата на Пламен Узунов са открити документи, които не трябва да са там

OFFNews 13 юли 2020 в 18:08 6277 4

При претърсване в кабинета на президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов на 9 юли са били иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – парламент, МВР, КПКОНПИ, прокуратурата и др., които според държавното обвинение не би трябвало да са в неговата каса.

Установено е, че в кабинета си Пламен Узунов е държал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения, съобщиха от Специализираната прокуратура. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, засягащи три външнотърговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура за престъпно сдружение и умишлена безстопанственост. Предстои да се установи какво е отношението на Узунов към предмета на разследване по досъдебното производство.

Намерено и иззето е копие на цялата преписка по искане на главния прокурор до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Генов за извършени от него престъпления.

Открити са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност.

Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият Пламен Узунов е получил копие от преписката, адресирана единствено до НС, при положение, че като секретар на президента по правните въпроси и антикорупция не е разполагал с подобни правомощия.

Взети са и тефтери с ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

3

order

13.07 2020 в 19:27

ЗАПИСИ ОТ РАЗПИТИ РАЗКРИВАТ СДЕЛКИ С ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА
ЗАПИСИ: КОЛАБОРИРАЛ ЛИ Е ИВАН ГЕШЕВ С ОПГ ПО “НЕДОСЕГАЕМИТЕ”?
В съдебна зала е четено СРС, в което Недосегаемите се договарят да платят на прокурори 50000 евро
Екип На Биволъ
22 октомври 2019
https://eurocom.bg/new/bivol-ss-skandalni-zapisi-na-geshev

17439

2

мнение от IP

13.07 2020 в 19:22

Това е злощастен опит да се намери под вола теле. Президентският съветник има достъп до класифицирана информация. А за искането за сваляне на имунитет ни информираха медиите. По логиката на прокуратурата затворите няма да стигнат само за такъв вид "обвиняеми",.

11300

1

yoghurt

13.07 2020 в 19:06

Слабо ме вълнува касата на Узунов, дори шкафчето на Борисов или там който попадне на власт, виж за касата на Доган и Пеевски, това е друга работа.