В деня Х за Гешев във ВСС прокуратурата съобщи: ВКП разпитала Пеевски заради Магнитски

Главният прокурор иска от НАП разкриване на данъчната тайна за всички наказани от САЩ

OFFNews 22 юли 2021 в 10:09 8366 0

В деня, в който Висшият съдебен съвет решава дали да отстрани предсрочно главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата съобщи, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) е започнала лични проверки за събиране на данни за евентуално извършени престъпления от санкционираните по закона "Магнитски" българи. Петима от шестимата в списъка, включително Делян Пеевски, са били разпитани.

В списъка са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Образувани са шест преписки. Те се водят от прокурори от отдел „Специализиран“ при ВКП. Изпратено е запитване чрез Министерство на правосъдието до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица. От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд „Земеделие“ е изискана цялата налична информация. Главният прокурор Гешев е поискал от НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата. 

От Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков и други лица са снети обяснения. До момента от Васил Божков не са, тъй като той се укрива извън ЕС.

Материалите от проверките във ВКП по отношение на Харалампиев и Томов са изпратени на Специализирана прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор същите вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото. 

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други двама души.

По отношение на Божков в Спецпрокуратурата се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка.

Материалите от проверката, касаеща Манолев, са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП).

Проверките на Пеевски и Желязков във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация. 

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови