ВСС решава за отстраняването на Иван Гешев

OFFNews 22 юли 2021 в 07:30 3943 2

Снимка БТА, архив

Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева

Висшият съдебен съвет трябва да реши днес дали да уважи искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов предсрочно да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт.

Стоилов направи предложението въз основа на доклад на вътрешния министър Бойко Рашков. В него са посочени няколко причини за уволнението на Гешев - избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства; публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност; липса на еднакви критерии при преценка и действия при случаи, когато става дума за хора, заемащи висши държавни длъжности; пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата.

Министърът на правосъдието обяви още, че ако ВСС не отстрани обвинител №1, Комисията по правни въпроси или специална временна комисия в 46-ото Народно събрание би могла да разследва и да задава въпроси на Гешев, като ползва различни сигнали от граждани и институции. 

Членовете на ВСС са 25, но в момента са с трима по-малко, след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова напуснаха и се върнаха на старите си места в правосъдната система, а Пламена Цветанова бе назначена за зам. главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови