Убийствата и телефонните измами са намалели трайно, хвалят се МВР и прокуратурата

OFFNews 04 март 2021 в 14:12 1677 0

Убийствата и телефонните измами са намалели трайно, отчетоха на съвместен брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Те представиха данни за резултатите на двете институции - прокуратурата и министерството на вътрешните работи, за изминалата 2020 г. 

По думите на Милева приоритет на прокуратурата е борбата с битовата престъпност, като през 2020 г. са извършени 1249 спецоперации в 3090 населени места. Разкритите престъпления са над 2300, а към наказателна отговорност са привлечени 1200 души. 

"Всички помним как преди години в центъра на София беше извършено посегателство срещу български журналист - Слави Ангелов. Благодарение на МВР прокуратурата повдигна обвинения на трима души - преките извършители на престъпление, като делото вече е в съда. Има обвинение и за хулигански действия заради посегателството срещу друг български журналист - Полина Паунова", каза още говорителят на Иван Гешев. По думите ѝ прокуратурата е ангажирана да защитава свободата на словото. 

По думите на Иванов грабежите в страната са намелели с 15% спрямо 2019 г., а разкритите престъпления от този тип са с 6,4% повече. При кражбите се наблюдава трайно намаление - 19% по-малко и 2% повече разкриваемост. С 13% по-малко са и кражбите на автомобили. 

"Приоритет на прокуратурата и министерството на вътрешните работи е и противодействието на телефонните измами. КПКОНПИ, НАП, ДНСК, Евроджъст, телефонните оператори и банките си взаимодействаха, като за изминалата година са отчетени 29 000 позвънявания с цел измама. За сравнение - през 2019 г. са били 220 000", каза още Милева. 

Тя заяви и че медиите също имат принос в превенцията, тъй като са оповестявали схемите на измамниците. Отчетен е спад от 77%. Като пример Милева даде Търговище, където през 2019 г. са регистрирани 27 телефонни измами, а през м. г. - само една. В Плевен и Стара Загора също са само по една, а през 2019 г. са били по 16. В Ловеч не е имало нито една телефонна измама за 2020-а. 

Измамените през 2020 г. са 129, през 2019 г. - 560, а година по-рано - 1200 души. Сумата, придобита от жертвите, е 520 хиляди лева за миналата година, като през 2019 г. е била 3,8 млн. лева, а през 2018 г. - 8,4 млн. лева. 

Извършени са данъчни ревизии от НАП, а от ДНСК са проверили законността на притежаваните имоти от измамниците. Издадени са заповеди за разрушаване на 19 строителни обекта, като девет вече са премахнати. 

Главният прокурор заяви, че се наблюдава трайно намаляване и на тежките умишлени престъпления - като убийствата. Статистиката, която представи, обхваща периода от 2011 г. до 2020 г. Над 50% е спадът на убийствата, а разкриваемостта е с 9% повече. През 2020 г. са извършени 66 убийства, което е със 17 по-малко от 2019 г., като има само едно неразкрито убийство.

За разпространението и притежанието на наркотици беше отчетено, че за "много кратък период от време - септември-декември 2020 г." са разбити нарколаборатии и са извършени 1000 спецоперации около училищата. "За съжаление, 508 са непълнолетните, свързани с престъпления с наркотици, а страната ни е ограда за наркоразпространението", посочи Милева. 

По искане на прокуратурата КПКОНПИ е обезпечила активи в размер на над 189 млн. лева, а от 2014 г. до 2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

При пътна безопасност резултатите са много добри, обяви Иванов. 5710 са тежките катастрофи, което е с 1021 по-малко спрямо 2019 г. Загиналите са 463 души - 165 по-малко спрямо 2019 г. Издадени са 1,9 млн. фишове и глоби а пътни нарушения - 200 000 повече от 2019 г. Изплатени са 116 млн. лева от глоби. 

Междувременно главният прокурор Иван Гешев награди магистрати и полицаи. 

Заместникът на главния прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева е отличена с предметна награда за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения.

С плакет "Прокуратура на Република България" са отличени Дияна Иванова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Варна, и Димитър Кайряков, прокурор в ОП-Варна. Двамата са наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин.

С почетен знак "Прокуратура на Република България" са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП - МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ Георги Христов и Ириан Никитов, старши експерт.

Плакет „Прокуратура на Република България“ получиха прокурорът от отдел 04 „Международен“ при ВКП Сава Петров и следователят в отдел 03 „Стопански“ на Националната следствена служба Светослав Василев за работата им по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разследване на дейността на лица, използвали рансъмуеър (ransomwear) с наименованието NetWalker. 

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Стара Загора Ваня Керанова-Робакова получи плакет „Прокуратура на Република България“ за водено от нея наказателно производство, по което е постигната осъдителна присъда за двама извършители на грабеж над възрастен мъж в с. Енина, община Казанлък.

Прокурорите Ивета Маркович и Калин Близнаков от Специализираната прокуратура (СП) и Елица Василева, прокурор от Софийска районна прокуратура, командирована в СП, са отличени с плакет „Прокуратура на Република България“.

Ивета Маркович получи наградата за работата й по разследване на организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински пари и български лични документи, неутрализирана на 1 февруари при съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Службата за борба с наркотиците DEA.

Калин Близнаков и Елица Василева бяха поощрени за професионално свършена работа по изпълнение на молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследване срещу международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия за трафик на големи количества хероин от Турция през България към САЩ.

За участието им и в двете гореописани акции директорът на ГДБОП Любомир Янев получи предметна награда, а заместникът му Илия Делчев и инспекторът от ГДБОП Стоян Златанов бяха отличени със знак „Прокуратура на Република България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови