Трима от ДАИ в Пловдив на съд, рекетирали за подкуп транспортни фирми

OFFNews 02 април 2020 в 14:27 14541 0

Трима инспектори от ДАИ са предадени на съд за получаване на подкуп, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. 

Служителите, които са на 40, 47 и 54 г., са обвинени, че от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019
г. в Асеновград и в Пловдив, в качеството си на длъжностни лица приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. 

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им. Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Обвиняемите многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали пари, суми в размер от 300 до 5000 лева. След това съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови