Цацаров за Апартаментгейт: Проверките на НАП ще решат дали има престъпление

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2019 в 13:07 1779 1

Когато НАП приключи проверките и ги върне на прокуратурата, тогава ще стане ясно има или няма престъпление, на първо място данъчно.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка с приключилите на 19 юни проверки на КПКОНПИ. Те установиха, че няма конфликт на интереси при закупуването на апартаменти на спорни цени от страна на 11 души, сред които Цветан Цветанов, Николина Ангелкова, Цецка Цачева и Вежди Рашидов. 

Според Цацаров проверката на КПКОНПИ не би могла да повлияе на тази на прокуратурата, възложена на Национална агенция по приходите, и тя ще определи дали има престъпление или не.

Той още обясни, че сигналът за Лозан Панов е върнат, тъй като КПКОНПИ няма право да разследва за конфликт на интереси на магистрати. Преписката е изпратена в Инспектората на ВСС, допълни той. 

"В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото – няма конфликт на интереси", добави Цацаров. 

Той още определи като целенасочена измама предположенията, че новите правила за разследване срещу "тримата големи" се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според него готвените промени в Закона за съдебната власт, даващи възможност за разследване на тримата най-висши магистрати, пазят както настоящия, така и който и да е друг председател на ВКС.

"Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго", призова той. "Кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно без каквато и да е пречка, или да трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол", допълни той.

Цацаров днес е в Народното събрание, тъй като днес бяха гласувани годишните отчети на Висшия съдебен съвет, Инспектората към него, Върховния касационен съд и Върховния административен съд. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3527

1

chris_vicom

27.06 2019 в 14:03

Да бе, да - нали Цветанов на предната проверка му се губеха едни 140 бона, а те го изкараха целия в бяло... и сега ще е така.