Цацаров взе на специален надзор делото срещу Местан

OFFNews Последна промяна на 24 април 2019 в 09:21 1985 0

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан, съобщиха от прокуратурата. 

Сотир Цацаров е възложил на обвинители от ВКП да оказват засилена методическа помощ на колегите си от Окръжна прокуратура Кърджали. 

Разследването по досъдебното производство за катастрофата на пътя от Кърджали към ГКПП-Маказа, при която загина 6-месечно бебе, започна на 14 април. Ден по-късно Местан бе привлечен към наказателна отговорност. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

До главния прокурор постъпиха молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали, уточняват от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови