Цацаров: Производството на цигари без бандерол не е престъпление

В България има промишлен капацитет за производство на цигари, посочи Цацаров

OFFNews 20 септември 2018 в 17:22 15979 0

Производството на цигари без бандерол не е престъпление. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше изслушан от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата в парламента. 

"В момента няма наказание за производство на стоки без бандерол и за приготовление за такова. Има за продажба и за държане. Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е колкото смехотворен, толкова и реален“, заяви Цацаров, цитиран от "Фокус". 

Той предложи да се направят промени в закона, за да се въведе наказателна отговорност за производството на стоки без бандерол и за приготовление за производство. 

"Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане", коментира той.

В България съществува огромен вторичен пазар на производство на машини за цигари. Пазарът за машини за производство на цигари е напълно безконтролен. Има огромен вторичен пазар на рециклиране на такива машини, както и огромен пазар на продажбата на машините във и извън страната. Малцина са хората, които свиват цигари любителски, цигарите се правят от машини, каза още главният прокурор.

По думите му си струва да се помисли за създаването на регистрационен или лицензионен режим за производство и търговия за такава техника.

В България има истински сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари. В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг или в друга държава. Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип, обясни Сотир Цацаров.

"В две от фабриките у нас работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики. Живеят изолирано във фабриките. Установената фабрика в Карнобат е оборудвана с 2 модерни дизелови генератори. Единият е открит вътре в помещението, другият - отвън. Те гарантират непрекъсната работа на фабриката“, допълни Цацаров, като уточни, че така по никакъв начин не може да бъде установено, че в помещенията се осъществява промишлена дейност.

В Тутракан халетата са бивши консервни фабрики, в Горна Оряховица - цяла поточна линия, в Калугерово - машина за производство на тютюн, а в Сапарева Баня - поточна линия от машина за производство и пакетиране на цигари, подчерта той.

По думите му в Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за производство на нелегални цигари с машини от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти. При акция в Унгария са задържани 12 души, от които 10 са български граждани. Суровините и материалите за производството също били от България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови