Цацаров иска уволнението на военен следовател, "превораздавал" с юмруци на детска площадка

OFFNews 24 март 2016 в 13:02 3066 1

Цацаров иска уволнението на военен следовател,

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи от длъжност на двама прокурори и един следовател. 

Той иска дисциплинарното наказание да бъде наложено на Петко Минев – прокурор в Районна прокуратура гр. Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител районен прокурор на Районна прокуратура - Девин и полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора.

Най-драстичен от трите случая е този с военния следовател полк. Йосифов. Проверка на прокуратурата установила, че той е нанесъл побой над момиче на 12 години и момче на 14 години. Причината е, че синът на прокурора се оплакал от тормоз. Вместо да му бъде потърсена наказателна отговорност обаче, от прокуратурата са предпочели да поискат уволнението му, става ясно от прессъобщение на пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Инцидентът е от 29 февруари 2016 г. Около 18.30 часа на детска площадка в Стара Загора имало спречкване между 11-годишния син на следователя и 12-годишното момиче. Момчето отправило обидни и цинични думи към момичето, а то от своя страна му отвърнала с два шамара. Малко след инцидента на площадката се появил Йосифов заедно със сина си. Той се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му. След като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Момичето успяло да избегне удара и се опитала да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута, а след това започнал да я дърпа и за косата.

След това полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата - момче на 14 години, му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов го хванал за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в областта на лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

По-късно Йосифов се държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул. 

Проверката на прокуратурата установила, че Йосифов е нанесъл четири удара с юмрук по устата на пострадалото момче, което представлява лека телесна повреда. Лека телесна повреда е нанесена и на момичето. Военноокръжната прокуратура обаче отказала да образува досъдебно производство срещу полковника, защото и двете престъпления били от частен характер и наказателно преследване може да започне само по тъжба на пострадалите до съответния Районен съд.

Според Цацаров следователят е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа ѝ, се посочва в мотивите на главния прокурор.

Другите два случая са свързани с действията на прокурори от Пловдив и Девин. 

Проверка установила, че районният прокурор Петко Минев е ползвал автомобил, който бил изплащан частно дружество. Автомобилът бил взет на лизинг от пълномощник на фирма „Теракс“ ЕООД. В края на месец май 2014 г. той взел луксозно "Ауди А 7" на лизинг. Без да уточняват каква е връзката между двамата, от прокуратурата съобщават, че прокурор Минев е поискал да ползва автомобила за неограничено време. Така лизинговите вноски останали за сметка и в тежест на дружеството лизингополучател – „Теракс“ ЕООД, а прокурор Петко Минев поел единствено текущите разходи по поддръжка на автомобила.

След като разбрал, че срещу него тече проверка, прокурорът веднага предприел действия по прехвърляне тежестта на негово име. 

"Продължителният период на ползване - от м. май 2014г. до м. февруари 2016г. на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи на извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт“, се посочва в предложението на главния прокурор.

Третият случай касае прокурор Мария Дамянова, районен прокурор на РП –Девин, която поела разследване срещу собствения ѝ син, вместо да си направи отвод. По сигнал през юни 2015 г. разследващ полицай от Девин е започнал разследване за кражбата на автомобил "Ауди 80" в с. Лясково. Автомобилът е бил открит изоставен в гр. Пловдив, а по-късно заподозрян за кражбата бил синът на прокурорката. От полицията в Девин изпратили преписка в прокуратурата, която е заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка от полицейския служител, снел писмените обяснения от непълнолетния син на прокурорката. 

В Районна прокуратура – Девин работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова. Прокурор Делиев обаче бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела, тъй като предишния ден бил командирован в друга прокуратура. Така системата за случайно разпределение на делата избрала за наблюдаващ прокурор майката на заподозрения - Мария Дамянова. 

Въпреки че е трябвало прокурор Дамянова да си направи отвод, тя е поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото се произнесла по него, като е разпоредила противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила.

Едва няколко дни по-късно Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.

Към момента на произнасянето на Дамянова по досъдебното производство – 16.06.2015г., нейният непълнолетен син не е имал процесуалното качество обвиняем, но знанието й, че той е заподозрян като извършител на престъплението, е налагало да се отведе от ръководството и надзора върху това разследване, уточняват от прокуратурата.

„С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“, се посочва в предложението на Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови