Цацаров: Ако на депутатите не им харесват действията при ареста на Иванчева, да променят закона

OFFNews 24 април 2018 в 18:40 6745 3

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че при задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева е спазен законът, затова, ако на депутатите не им харесва нещо от действията при ареста, да направят законови промени. 

"Законът е такъв, този закон го творите вие. Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, разполагате със законодателна инициатива - променете закона. Критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, всъщност критикувате себе си", заяви пред журналисти в Брюксел Цацаров, обръщайки се към депутатите. 

"Колегите от прокуратурата и антикорупционната комисия си свършиха работата. За подхвърляне, за провокация, и дума не може да става, коментира Цацаров. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори. Самият процес на предаването на парите е доста дълъг, има доста история преди самото задържане, която е документирана по съответния ред", подчерта Цацаров, цитиран от БТА.

По думите му по случая са изложени тези в пълен разрез с действителното положение, като сред тях изреди информацията за това, че парите от подкупа са били предадени от изнудвания бизнесмен за предаване преди да са били поискани и че след това са му били върнати. 

"Доброто е, че предстои съдебен процес. Сигурен съм, че колегите от специализираната прокуратура ще приключат доста бързо това досъдебно производство и в съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща граничат с действителността и колко са пълна фантазия", допълни главният прокурор.

По повод критиките заради продължителното задържане на Иванчева на мястото на огледа Цацаров заяви: "Моите уважения към всички, които изказаха правни, политически тези и тези, гранични с научната фантастика, но обслужваха техните политически интереси. Всички тези хора щяха да критикуват моите колеги по същия начин, ако лицето не присъстваше при извършването на огледа. Тогава критиката щеше да бъде, че са извършили непрофесионални действия, защото обвиняемата не е присъствала и по този начин е възможна провокация, защото е възможно подхвърляне или промяна на доказателства, какво ли не".

Той призова по случая да се пропусне емоцията и спекулирането и да има повече придържане към фактите. 

"Прочетох, че това е първа стъпка към прокурорска диктатура - отчайващи глупости. Такъв е законът и той се спазва. Не мисля, че казусът "Иванчева" е изолиран в работата на прокуратурата. Той е първият в общото взаимодействие между прокуратурата и комисията (за борба с корупцията - бел. кор)", заяви Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

3

кумчо вълчо

25.04 2018 в 09:02

Тая лоена топка ако беше малко повече юридически грамотен нямаше да се разпищолва така. Но не това е проблема, очевидно от нищо не му пука щото си мисли, че ще е вечен.