Тази прокуратура не е на наша страна

OFFNews Последна промяна на 18 март 2015 в 11:17 30509 48

8-минутно интервю, в което интервюираният успя да не каже нищо за жестокото убийство на психично болен мъж в мол във Варна, възмути до крайност водещите на сутрешния блок на Нова тв и предизвика напълно заслужената реплика на журналиста Виктор Николаев "Тази прокуратура не е на наша страна, уважаеми зрители". Интервюираният бе говорителят на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров, поканен да даде повече информация за мотивите за извършеното тежко престъпление - в събота трима охранители на мола - Красимир, Ангел и Цветан, на възраст между 20 и 25 г. - пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров. Продавачи в мола видели криволичещия мъж на първия етаж и извикали линейка. Лекарите само констатирали смъртта на ранения в главата и ръцете мъж. От администрацията на мола първо съобщиха, че е намерено тялото на мъж в мола, който бил клошар, след което се оказа, че не става въпрос за клошар, а за мъж с шизофрения, който редовно е вземал лекарствата си. Тримата са арестувани по обвинени в убийство, извършено от хулигански подбуди по особено жесток начин. Излезе информация, че мъжът е бит повече от 30 минути в един от служебните коридори, че тримата са се опитали да манипулират записите от камерите. Нищо от това не бе потвърдено или отречено от говорителя Лазаров. Вижте разговора от тази сутрин в Нова тв 1:1.

Виктор Николаев: Колко време е продължил побоят и какви обяснения дават извършителите?

Радослав Лазаров: Категорично на настоящия етап на разследването не бих могъл да дам каквито и да е допълнителни сведения от това, което вече излъчихте като репортаж.

Виктор Николаев: Едни хора пребиват един човек - трябва да има някаква причина, отговор от тяхна страна, който едва ли не може да бъде споделен. Необяснима жестокост. Би трябвало да има някакво елементарно обяснение.

Радослав Лазаров: Обяснението изобщо не е елементарно, но то не е за пред медиите. То е за процеса. Затова ви казвам, че с оглед процесуалния стадий на разследване, в настоящия момент не бих могъл да дам допълнителни подробности. Мога, също така, да ви кажа, че предстои съдебно производство по вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвиняемите лица. Заповядайте в съдебна зала и там ще разберете онова,...

Виктор Николаев: За удоволствие ли са го пребили?

...което е възможно.

Виктор Николаев: Някакво садистично удоволствие ли са изпитвали? Вярно ли е, че половин час или повече е бит този човек? Той провокирал ли ги е с нещо - обидна реплика? Какво може да накара трима души да пребият един?

Радослав Лазаров: Естеството на всяко едно разследване предполага следствена тайна. Следствената тайна е необходима, за да бъде установена обективната истина със способите и средствата, предвидени в наказателния процес. Ето защо ви моля да не ми задавате въпроси, на които не мога да дам отговор в настоящия етап, именно поради наличието на следствена тайна.

Ани Цолова: Може ли да дадете отговор на въпроса опитали ли са се охранителите да манипулират записите от охранителните камери в мола?

Радослав Лазаров: На този въпрос също не може да бъде даден отговор на този етап от разследването.

Виктор Николаев: Това нещо не е било планирано, изведнъж са избухнали и са го пребили, така ли? Знаете ли, важно е, защото всички ходим в мол, така че би следвало да усетим по някакъв начин подкрепата на държавата, включително държавното обвинение, че търси отговор на тези въпроси и че може, давайки някакво становище, да ни предпази, да усетим, че е на наша страна това обвинение, а не че пази цялата информация и всички данни, свързани с бандитите.

Радослав Лазаров: Напълно разбирам Вашата загриженост и Ви моля да разберете и Вие моята.

Виктор Николаев: Добре, благодаря Ви за участието.

Радослав Лазаров: Вашият ангажимент е да огласите случая, а моят ангажимент е едно дело да приключи успешно в съдебна фаза. Ето защо Ви моля за...

Виктор Николаев: Възмутителен случай. Да кажем тогава ние какво знаем...

Ани Цолова: Само едно уточнение - аз ще се възползвам все пак, че сте на линия. Опит за убийство - какво точно ще поиска прокуратурата като обвинение? Какво ще пише в обвинителния акт?

Радослав Лазаров: Обвинителният акт е още твърде далеч да бъде написан. Ние сме на три дни от случая. Обвинителният акт се пише, когато приключи разследването.

Ани Цолова: Кога ще приключи?

Радослав Лазаров: Разследването, както казах, е на три дни. Законовият срок за приключване на разследването е двумесечен.

Ани Цолова: Изключително съдържателен разговор с говорителя на варненската прокуратура.

Виктор Николаев: Усещането е, че тази прокуратура не е на наша страна, уважаеми зрители. Благодаря Ви, господин Лазаров. Криейки се зад всички разпоредби на закона, винаги повече права имат престъпниците. Защитени са техните мотиви, защитено е и ние нямаме право да знаем, господине,...

Радослав Лазаров: Ако имам право на последна дума...

....какви са мотивите на едни хора, които са извършили такова тежко престъпление. Всички ходим в мол - ...

Радослав Лазаров: Нека вашите зрители знаят...

...нашите родители, нашите съпруги. И прокуратурата, която трябва да ни дръпне завесата и да ни каже "Има едни хора, които са направили това, това и това", винаги се крие зад закона по един брилянтен начин,...

Радослав Лазаров: Ако обичате...

...с едно задоволство,...

Радослав Лазаров: Ако обичате да ми дадете една секунда само.

...с една ехидна усмивка как законът ви дава право да не ни дадете информация. Вие съществувате заради нас,...

Радослав Лазаров: Ако обичате, една секунда само.

...за да пазите закона и достойнството ни. Благодаря Ви!

Ани Цолова: Дайте едно изречение.

Радослав Лазаров: Ако обичате, една секунда да ми дадете,...

Виктор Николаев: Има ли смисъл?

... защото ме прекъсвахте и говорихте върху мен.

Виктор Николаев: Няма смисъл. Вие не казвате нищо и със задоволство казвате, че нямаме право на информация. Аз смятам, че имаме.

Радослав Лазаров: Ако искате да слушате Вашите събеседници, давайте им право да говорят. Ако искате да се слушате в ефир, Ваше право е да го правите. 

Ани Цолова: Опитахме се в рамките на 5-6 минути да изтръгнем нещо от Вас, но не успяхме. Давайте, може би сега е дошъл моментът.

Радослав Лазаров: Наказателният процес предполага следствена тайна. Следствената тайна е необходима, за да бъде постигната справедлива и законосъобразна присъда. Когато делото приключи и влезе в публичния стадий на съдебния процес, ще разберете всичко, което ви вълнува.

Виктор Николаев: Не Ви вярвам.

Радослав Лазаров: Ако желаете да имате събеседници, изслушвайте ги, ако обичате. Благодаря ви.

Виктор Николаев: Опитахме се да Ви зададем няколко въпроса. Всичко беше следствена тайна. Благодаря Ви, желая Ви лека работа. Ако някой може да разчита на тази прокуратура, нека да разчита. То просто няма друга.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2015 в 16:33

Рибата се вмирисва откъм главата. А рибата е Цаца...

19.03 2015 в 11:50

Защо покриха видеото ???!!!

19.03 2015 в 03:29

то това интервю изобщо не трябваше да се е случвало - говорителят няма какво да каже, а пък журналистът му задава въпроси, които той сигурно и не знае, като дали са го пребили за удоволствие или не.

нека ако се възмущаваме да има за какво, примерно като си изкарат и тримата медицински и не стъпят в съда

18.03 2015 в 23:29

Лесно ви будалкат "елитните журналисти". Като правило те наистина не разрешават техният събеседник да се изкаже. И особено ако иска да разкаже за престъпления на техните любими съпартийци. Ако не следвате тяхната линия на говорене, а тя винаги е манипулативна, изобщо не мислете, че можете да говорите. Впрочем не е зле да припомня, че Бареков беше с още по-голям рейтинг. Докато беше овчарското куче на същата власт. И беше същият като тези лица. Когато се краде организирано от властта не се разрешава говорене. Разрешава се само когато 3-ма лумпена убият болен човек. И е лесно да се говори. Да се използва простотията на обществото за журналистичски рейтинг е ужасно

18.03 2015 в 23:08

Забелязвам в последно време, че този Виктор Николаев се държи адски неадекватно. Прокурорът обяснява, че има следствена тайна, те си знаят своето. Ами ограмотете се правно малко. Скоро Виктор нарече детето, което майка му караше да пуши "малката черна Златка". Какви са тези нелепи сравнения и коментари ... нямам думи.

18.03 2015 в 21:30

Абе вие нормални ли сте?
На нито един от зададените въпроси не може да се отговори от прокурор. Вие какво, искате да провалите делото и да ги пуснат тия за манупулиране на общественото мнение ли?

18.03 2015 в 17:51

Проблема, драги ми неразбрали, е това че шефчето на прокуратурата е смотаняк и не може да върже 2 приказки на кръст пред камера без да повтаря назубреното от законите.

Какви ги плямпате, не го оставили да се изкаже. Ми той нищо не каза бе ! Робот. В законовия срок щяло да приключи. Ми, да ти еба майката, глупак.

Който от тука не разбира къв е проблема, прав му път.

18.03 2015 в 17:45

Прокуратурата у нас действа по следния начин:

1. след извършването на престъплението, известно време се ослушва дали няма да се намеси някой от силните на деня, за да брани извършителя. Това е от страх да не сгазят лука пред някое голямо "началство";

2. ако няма "намеса" по т. 1, изчаква още известно време, за да получи евентуална "оферта" (пари) от страна на близките на извършителя;

3. при развитие по т. 1 или т. 2, прокуратурата дава нареждане на следствието да "замърля" събирането на доказателствата и да ги направи разнопосочни и нееднозначни, за да имат поле за маневри по т. 1 или т. 2;

4. Докато не се изясни ситуацията по т. 1 и по т. 2 - всичко е "следствена тайна", за да не изтърват нещо, което после да им обърка работата по т. 1 и т. 2;

5. едва ако нищо по т. 1 и т. 2 не се реализира, прокуратурата се обръща към закона и подкарва делото по предвидения от НК ред...

18.03 2015 в 17:40

На журналистите именно това им е работата, да задават въпроси и да търсят информация. В техните задължения изобщо не влиза да се съобразяват дали тази информация може да се даде или не, те са длъжни да питат. Аз не виждам нищо лошо в това да се каже честно и открито - фактите са такива и такива, те сочат за извършено убийство, във връзка с това са арестувани тия и тия, участието им се изяснява. А ако и това не е възможно да се каже, на какво основание тоя надут пуяк изобщо се появява по телевизията?

18.03 2015 в 17:17

Фирмата за охрана е СОБСТВЕНОСТ на Гранд МОЛ (същите собственици - справка от Търг. Регистър)!!!!!
Затова са се опитали да укрият убийството!

НАРОДЕ !!!!