Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за репликата, че тя е лъжец

OFFNews 11 юни 2023 в 13:17 7085 5

Тошко Йорданов

Снимка БГНЕС

Тошко Йорданов

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов да ѝ плати 1000 лв. обезщетение за обида, съобщава EURACTIV Bulgaria.

Софийският градски съд е отменил решението на долната инстанция, която е отхвърлила иска на Дончева и постановява, че Йорданов е нанесъл вреди на Дончева, защото е казал в интервю по БНР, че „по принцип Татяна Дончева е лъжец“.

Йорданов трябва да плати на Дончева и 55 лв. разноски по делото. Самата Дончева обаче дължи на Йорданов 585 лв. разноски, тъй като искът ѝ беше за 10 000 лв., т.е. отхвърлен е за 9000 лв.

Интервюто по БНР е дадено от Йорданов на 4 септември 2021 г., когато той е депутат в 46-ото Народно събрание. В него Йорданов казва и че Дончева е „изключително нечистоплътен политически човек“.

В отговор на въпрос на водещия Йорданов заявява, че Дончева е „човекът, който когато се говореше при кой ще отиде третия мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, за да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обяснявайки, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третият мандат, тогава няма значение нали кои ще го подкрепят. И включително е драскала на едни листчета: половин милион ще ти дам. … Листчетата ги е драскала и си ги е взела, но за разговора, който тя е провела може да бъде доказан и там, където е отишла да говори тоя разговор с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, а просто има камери в тоя офис.“

Радостин Василев, по онова време част от ИТН, казва, че той е депутатът с листчето. Но обяснява, че Дончева не му е предлагала парите, а само е написала това пред него. Той после разказал на Тошко Йорданов, който го приел като предложение. Съдът се позовава на показанията на Василев, за да отхвърли иска на Дончева в останалата му част.

„Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения се приема като злоупотреба със свободата на словото и представлява по характера си противоправно поведение“, пише СГС в решението си.

Магистратите обясняват, че има съществена разлика между обидата и отрицателното мнение, като отрицателната оценка не може да обоснове априори, че е налице обида.

Така съдът приема, че от всичко, казано от Йорданов в интервюто за Петър Волгин, единствено изразът „По принцип Татяна Дончева е лъжец“ е с обиден характер. Останалите думи и изрази са отрицателна оценка за личността й, без да надхвърлят границата на допустимата критика, която една политическа фигура, каквато е Дончева, следва да търпи с оглед обществено значимата си роля.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

12.06 2023 в 10:41

Съдебното решение изглежда мъдро, системата е затлачена с всякакви дела, провинциалните простаци, додрапали до политическата сцена, се плюят здраво денонощно, аре да не ни ги натрапват!

1935

4

Муню

12.06 2023 в 09:58

Тошкооо, Тошко, от сценарист стана обикновен простак.
Поведението му в народното събрание е срамно.
С Радев да не са си плюли в устите?

-685

3

Козин Човков

12.06 2023 в 01:32

Татяна Дончева може и да е лъжец по конкретен случай, но не и по принцип. По принцип тя е плямпало, на което не бива да се дава национална трибуна.

205

1

REXX

11.06 2023 в 16:12

Че откога деянията на шимпанзетата подлежат на съдебен контрол ? Я се осъзнайте бе, другари съдии ?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки