Татяна Дончева адвокат на Евгения Банева в спецсъда

OFFNews 13 февруари 2019 в 15:08 8769 2

Снимка БГНЕС

Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева е новият адвокат на Евгения Банева, обвиняема за пране на пари. Тя е в ареста заедно със съпруга си Николай Банев от 6 декември, днес специализираният съд гледа искането й да излезе на свобода. 

Баневи са с обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. 

Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният наказателен съд, и апелативният спецсъд го оставиха зад решетките. 

Инициативен комитет ще издигне Евгения Банева за евродепутат. Преди старта на делото тя коментира, че условията в килията й са “потресаващи”, и според нея ще бъде интересно, ако ѝ позволят да води кампания за евродепутат от ареста. „Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите, презумирани като невинни до доказване на противното”, заяви Банева, цитирана от бТВ. 

Тя отрече да е търсила убежище в друга държава от килията, както и да е била в контакт с децата си. По думите ѝ килията ѝ няколко пъти е била щателно обискирана и ако е “имало нещо, което да бъде открито, то е трябвало да бъде открито”, коментира Банева по повод информацията, че е имала телефон в килията и е искала да изпрати децата си в Русия. „Абсолютно отричам да съм била в комуникация с моя съпруг”, обясни Банева.

Според прокурор Мария Дойчева от спецобвинението обаче съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт. „Нейните съобщения с децата и с мъжа ѝ също са факт, разговорите с представителите на руската страна също”, коментира Дойчева.

След промяна в Изборния кодекс Банева не може да излезе от ареста с аргумент, че иска да води кампания за евровота. Ако обаче Банева започне такава процедура, „прокуратурата няма да пречи тя да провежда активна кампания и да търси подкрепа от евентуални избиратели”, заяви още прокурор Дойчева.  

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха задържани в Ница в края на октомври миналата година след издадена от българските власти европейска заповед за арест във връзка с разследване на спецпрокуратурата за приватизацията на „Полимери” – Девня.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

14.02 2019 в 12:33

Трябва да се назначи и преводач за Дончева,че тя,горката,не говори добре български. Но иначе пък,надуши ли парички,апетита и пораства повече от неоправданото самочувствие.

14469

1

случайно прочетох

13.02 2019 в 15:38

"презумирани"????
Тая и нови думи ли е почнала да измисля?:–))))))))))))