Стамен Янев става клиент на Темида заради 'златните паспорти'

OFFNews 24 януари 2023 в 18:04 5189 3

Янев

Снимка Архив

Стамен Янев

Прокуратурата привлече към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев за престъпление по служба - уредил е руснаци и китайци с т.нар. златни паспорти.

През февруари 2022 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията в три закона - за българското гражданство, за чужденците в България и за насърчаване на инвестициите, както и подзаконовите актове по прилагането им, посочват от държавното обвинение, без да назовават народния представител по име.

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, което им дава право да пребивават в България и на територията на Европейския съюз.

С прокурорско постановление от 7 февруари е образувано досъдебно производство, което е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура.

Според събраните доказателства Стамен Янев е привлечен като обвиняем за това, че "в периода 28 февруари 2015 г. до 28 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на агенцията", изтъкват от СГП.

Разследването продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения, допълват от прокуратурата.

След подмяната като шеф на БАИ Стамен Янев бе назначен за съветник към Политическия кабинет на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, с ресор инвестиции.

На 8 февруари 2022 г. Специализираната прокуратура обяви, че извършва действия по разследване във връзка с така наречените "златни паспорти". Прокурори са влезли в Българска агенция за инвестиции. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Сигналът бе на депутата от ДПС Хамид Хамид. За случая бяха уведомени Европейската комисия и Европейският парламент.

В края на февруари м.г. Хамид Хамид обяви, че движението няма да приеме поведението на премиера Кирил Петков, който се опитва да замете проверката за златните паспорти "с цел да защити себе си, съпартийците си, адвокатите си и китайците си".

"Стесняват се връзките на Стамен Янев и мнозина китайци, които са получили златни паспорти въз основа на несъществуващи инвестиции. Кръгът се стеснява, някои бягат, но трябва да се понесе отговорност за това. Цялата истина трябва да излезе наяве и веднъж завинаги трябва да се затвори страницата", обяви тогава Хамид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

24.01 2023 в 21:02

Ако е наистина така, трябва да си плати.

Да не забравяме само, коя власт търгуваше десетки години със златни паспорти. На чичо ви Бойко, коя...