Според Сийка Милева протестите пред Съдебната палата са 'политически акции на подсъдимо лице'

OFFNews 10 юни 2021 в 15:03 5130 0

Протестите пред Съдебната палата в София с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев бяха окачествени като "политически акции, организирани от лице, подсъдимо за агресия над журналисти".

Това е първият официален коментар от страна на държавното обвинение след възобновяване на митингите, направен от говорителя на Гешев Сийка Милема пред БТА. 

Милева уточнява, че няма да коментира действията на гражданското движение БОЕЦ - организатор на протестите, и веднага след това допълва, че акциите са политически и са организирани от "лице, подсъдимо за агресия над журналисти". 

Говорителят на главния прокурор вероятно прави намек за лидера на БОЕЦ Георги Георгиев, който бе осъден на 5 месеца затвор с 3 г. изпитателен срок заради нападение над журналисти от "Канал 3". Той се оплака от всекидневен тормоз от близката до Делян Пеевски телевизия. "През 2019 г. защитих съпругата си и себе си от нападението на три мутри, които в продължение на три дни тормозеха семейството ми, представяйки се за журналисти", обясни преди време лидерът на БОЕЦ.

Георги Георгиев бе сред най-изявените критици на бившия премиер Бойко Борисов и активен участник в протестите през миналата година с искане за оставка на кабинета "Борисов 3" и Иван Гешев.

Сийка Милева обяснява още, че отговорността за охраната на обществения ред е на изпълнителната власт. А нормалното функциониране на съдебната власт и достъпът до съдебните сгради е задължение на правосъдното и на вътрешното министерство.

Два дни вече входовете на Съдебната палата са завардени от протестиращи, които се заканват да не допуснат Иван Гешев до кабинета му. В същото време главният прокурор е на посещения в различни прокуратури в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови