Следовател, критикуващ прокуратурата, е единствен кандидат за началник в спецпрокуратурата

OFFNews 03 октомври 2018 в 13:59 4103 0

Следовател, критикуващ прокуратурата, е единствен кандидат за началник в спецпрокуратурата

Сочената за фаворит за поста ръководител на Специализираната апелативна прокуратура Емилия Русинова е оттеглила кандидатурата си за поста. За това тя е посочила лични причини, съобщава БНР.

В момента тя оглавява Софийската градска прокуратура.

Преди началото на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров лаконично съобщи за решението на Русинова и уведоми за него другия участник в надпреварата - следователят Бойко Атанасов.

Атанасов е известен с критиките си към ръководството на държавното обвинение и лично към главния прокурор. За да бъде избран за шеф на апелативната спецпрокуратурата, той трябва да получи подкрепата на поне шест от членовете на Прокурорската колегия.

Пред сайта Биволъ Атанасов разкри, че Столичната следствена служба делата за политическа корупция и престъпления по високите етажи на властта се поставят "на трупчета" по личното разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров

Според него сред папките има и дело срещу Бойко Борисов, което е било образувано още когато той е бил кмет. Атанасов разказва, че целият процес се контролира лично от главния прокурор, на когото се отчитат пряко тези дела. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват „опрасквани“ – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !