След трагедията в Нови Искър държавата се сети да търси бандитите на свобода

OFFNews 18 януари 2018 в 12:14 17088 2

След трагедията в Нови Искър държавата се сети да търси избягали бандити

Прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието ще набележат мерки за подобряване на издирвателната дейност за осъдените, но избягали от правосъдието престъпници.

Половин месец след трагедията в Нови Искър и издирването на посочения за извършител на убийствата на шестима души Росен Ангелов, който трябвало да излежава присъда главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверки във всички прокуратура в страната, включително Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури. Трябва да бъде установено каква е ефективността на дейностите за откриване на осъдените на "лишаване от свобода" и "доживотен затвор", които са избягали от правосъдието и са се укрили. 

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност, посочват от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на Областните звена „Охрана“ при Министерство на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица.

В срок до 02.02.2018 г. апелативните прокуратури трябва да дадат информация за броя на неоткритите осъдени. Докладите ще съдържат информация за датата на телеграма за обявяване на осъденото лице за издирване, периодичността на кореспонденцията с органите на ОЗ “Охрана“ при МП и МВР във връзка с издирването и резултатите от него; изготвена ли е своевременно Европейска заповед за арест, респ. предложение до ВКП за екстрадиция след получаване на данни за последното пребиваване на осъдения извън страната; каква е периодичността на обмена на информация, относно действията по изпълнение на общодържавното издирване, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на Главна дирекция "Охрана" при правосъдното министерство за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“.

Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

2

Лопе де Вега

18.01 2018 в 13:26

Ще вдигат прах няколко дни и после отново ще задремят сладко.

Поздрав!

11464

1

Sin

18.01 2018 в 12:42

"Търсенето" на осъдени - част от замазването на престъпленията около убийставата в Нови Искър. Отново намериха един нещастник, убиха го и ни го предлагат като изкупителна жертва на собствените си черни далавери.