След 968 дни под домашен арест: Парична гаранция от 8000 лева за Биляна Петрова

OFFNews 15 септември 2021 в 14:09 3175 1

Снимка Архив

Върховният касационен съд (ВКС) замени домашния арест на подсъдимата за подкуп Биляна Петрова с гаранция от 8000 лева. Върховните съдии уважиха жалбата на Петрова, която се оплака от прекомерно дългото ѝ задържане и невъзможността да се грижи за болната си майка, съобщи lex.bg. 

Петрова е подсъдима заедно с бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров. Миналата година Апелативният специализиран наказателен съд осъди Иванчева на 8 години затвор за това, че поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше задържана. Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров – на 6 години. 

Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. Преди 3 месеца ВКС освободи Иванчева срещу гаранция от 10 000 лева.

Днес Биляна Петрова изтъкна пред ВКС, че без влязла в сила присъда е задържана 1242 дни, от които 274 в арести и 968 дни под домашен арест. На днешното заседание прокуратурата също се съгласи, че мярката ѝ за неотклонение може да бъде заменена с парична гаранция. 

Петрова мотивира искането си със здравословни проблеми и невъзможност да се грижи за болната си майка, която страда и от деменция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови