След 18 г. ''Камчийски пясъци" - най-големият дюнен комплекс, отново под защита

OFFNews 07 февруари 2024 в 15:00 8732 0

Камчийски пясъци

Снимка Архив

Камчийски пясъци

Най-големият дюнен комплекс по Черноморието „Камчийски пясъци" отново става защитена местност. Решението е на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и е с дата 7 февруари, съобщиха от "Зелени закони".

Районът, който е разположен северно от устието на р. Камчия, на територията на варненската община Аврен, е освен най-дългата дюнна и пясъчна, но и незастроена ивица в България.

„Камчийски пясъци" е комплекс от над 4200 дка. Те са обитание на голям брой застрашени растителни и животински видове. Ивицата граничи с изключително редките за Европа лонгозни гори - такива има запазени само на няколко места на континента, по течението на р. Рона във Франция и по българското крайбрежие - край устията на реките ни, вливащи се в Черно море - Камчия, Батова, Велека и Ропотамо.

Днешното решение на РИОСВ–Варна е третият опит за влизането на „Камчийски пясъци" в списъка за защитените зони у нас. Предложението за това датира от май 2021 г. Зад него стоят от Асоциацията на парковете в България, Сдружението за изследователски практики и „Зелени закони".

„Камчийски пясъци" беше ликвидирана като защитена местност преди 18 години, през 2006 г., с решение на Върховния административен съд (ВАС) по искане на частни компании с интерес към т.нар. "заменки" на земи и гори, които бяха направени малко след това, по времето на правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев".

След заличаването на „Камчийски пясъци", част от района беше обявена за пасища, оценени на 18 ст./кв.м и заменени. По-късно в годините част от териториите в обхвата на предишната защитена местност бяха обявени и за урбанизирани територии.

Част от „заменките" в обхвата на "Камчийски пясъци" бяха на терени, които се приемат за изключителна държавна собственост – пясъчната ивица, което автоматично ги превръща в противоконституционни.

След 2007-ма, Европейската комисия обяви "заменките" в България за нерегламентирана държавна помощ и разпореди връщането на имотите и разваляне на сделките. Това обаче така и не беше направено. Крайният резултат бяха наказателни процедури срещу България от ЕК, заради нарушения на няколко директиви и една конвенция.

До момента само 4 от общо 132 заменки, датиращи от времето на кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев", подобни на казуса Камчийски пясъци бяха развалени, и то по инициатива на собствениците им, а не на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!