Ще ви дам и 5 000, и 10 000 евро, само да приключим случая: Семерджиев опитал да подкупи полицаи преди фаталната катастрофа

OFFNews 20 януари 2023 в 17:48 3583 2

Георги Семерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Георги Семерджиев

"Ще ви дам и 5 000, и 10 000 евро, само да приключим случая" - казал Георги Семерджиев на полицая Евтим Евтимов по време на проверка месец преди фаталната катастрофа на бул. "Черни връх", в която загинаха две млади момичета - на 22 и 26 години.

Днес се проведе поредно заседание по делото в Софийския градски съд срещу Георги Семерджиев, предаде БТА.

Пред съда полицаят Евтимов обясни, че заедно с негов колега отишли да окажат съдействие при проверка на Семерджиев преди катастрофата, при която той представил шофьорска книжка, издадена от Швейцария. на пръв поглед не е имало как да се установи, че шофьорската книжка на Семерджиев е фалшива.

Полицаят обясни, че са докладвали за случая заради съмнения, но след 17 часа не можело да се направи справка дали документът е истински.

Докато Семерджиев обикалял около автомобила им, казал, че може да му даде 10 хиляди евро подкуп, но Евтимов се направил, че не го е чул. Другият служител на „Пътна полиция“ - Петър Терзиев, разказа, че няма спомен обвиняемият да е казвал това, нито на него са му  предлагани пари.

Друг полицай - Александър Радев, разказа, че миналата година е спрял за проверка Семерджиев в Студентски град, който представил швейцарска шофьорска книжка. На същата проверка Евтимов с неговия колега са оказали съдействие. 

Автомобилът имал фолио на стъклата, което трябвало да се свали, както и светлинна лента на таблото. Тестът за алкохол бил отрицателен, но за наркотици е показал употреба на амфетамин и метамфетамин. Семерджиев казал на полицаите, че ще звънне на началниците им.

Радев разказа, че Георги Семерджиев не бил задържан, защото избягал, а той и колегите му са тръгнали да го преследват. Документите на обвиняемия останали в служителите на МВР. С него имало жена на име Инес, която обяснила, че го познава отскоро.

Пред съда показание даде и полицаят Тодор Диджеков, според когото Семерджиев се движил с доста висока скорост и затова е спрян за проверка. Автомобилът спрял на повече от 20 метра от патрулката. "Попитахме го защо колата му е затъмнена, а той каза, че може да прави, каквото си иска", обясни служителят на МВР.

Диджеков добави, че заедно с колегата му се усъмнили дали швейцарската шофьорска книжка е фалшива и затова извикали екип на „Пътна полиция“, който след проверка е казал, че „всичко е изрядно по нея“. Служителите на „Пътна полиция“ казали на Диджеков, че трябва да впише резултатите от теста за наркотици в протокола, като обясни, че не знае защо е трябвало да го направи, след като не го е правил той и не е негова отговорност, но все пак е вписал данните.

В съдебното заседание стана ясно, че има пропуснати данни в протокола, който е бил попълван в полицейското управление, след като полицаите са се върнали от преследването на Семерджиев.

Семерджиев е подсъдим за пет престъпления, сред които за шофиране с фалшива шофьорска книжка и неистински регистрационни номера, наркотици, причиняване на смърт на повече от едно лице и други. Установено е, че е карал със 166 км/ч в нощта на катастрофата, като е минал и на червен светофар. 

В предходното заседание бяха разпитани бившата полицайка Симона Радева, двама служители на Семерджиев, които са го видели във вечерта след катастрофата, и други свидетели на инцидента.

По време на заседанието съдия Стефан Милев докладва за протокола, че излизащите от залата свидетели разговарят с останалите, които чакат отвън своя ред да дадат показания. Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома, обвинителният акт е 37 страници, разпитани са близо 80 свидетели, изготвени са редица експертизи от 24 вещи лица

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.01 2023 в 18:47

екземпляр за витринка в музея на мутроагенрурата, уж информатор, уж сътрудник, а то, най обикновен пед...ст
 
X

Да помогнем на украинските деца!