СГП проверява Александър Манолев за данъчно престъпление

OFFNews 25 март 2022 в 12:19 2054 0

Софийската градска прокуратура проверява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха от СГП.

Манолев е един от българите, санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция, както и свързани с него фирми за укрити и избегнати данъчни задължения. Материалите са постъпили, след като Върховната касационна прокуратура е направила проверка по сигнала на премиера Кирил Петков. В началото на февруари министър-председателят внесе в прокуратурата списък с 19 лица, за които според него има данни за корупция.

От СГП информират, че на 14 януари 2020 г. са постъпили отделени материали от водено досъдебно производство в Благоевград за представянето на неверни данни, за да бъдат получени евросредства. 

На 7 юли 2021 г. е образувала досъдебно производство, което се води за извършено престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. Става дума за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери.

Били са възложени четири данъчни ревизии на Манолев като физическото лице, на свързаните с него лица и на юридическите лица, в които той има участие. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Освен това са назначени две съдебни счетоводно-икономически експертизи, както и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са установили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи.

Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация за факти и обстоятелства по случая.

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства за привличане на Манолев към наказателна отговорност.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.

Преди два дни Върховната касационна прокуратура предостави информация за проверката на двама от списъка с 19 имена на премиера Кирил Петков. Единият от тях е Александър Манолев. Установено е, че в Софийската градска прокуратура се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. Затова материалите са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяването им към доказателствената съвкупност по делото.

Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 хил. лв. КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който контролира средствата по програмата за селските райони. Манолев обжалва, а тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен съд София – град, с което бе потвърден установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси.

В мотивите на САЩ за санкционирането на Манолев се посочва, че е участвал "в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !