Сарафов може да оттегли исканията за имунитетите на Борисов и Петков

Още днес ще предложа смяна на зам.-главните прокурори, всички „Гешевчетата по места” не може да останат, каза и.д. главният прокурор

OFFNews 16 юни 2023 в 12:50 7006 5

Снимка Архив

Назначеният от Прокурорската колегия към ВСС Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор заяви, че прокуратурата е била използвана за личния интерес на Иван Гешев. 

Още днес ще предложа смяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към Иван Гешев, заяви Борислав Сарафов. 

Обществото ясно видя, че прокуратурата беше използвана за личния интерес на Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от нормализиране, защото видяхме, че може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, какъвто бях и аз, заяви той. 

Сарафов коментира и сигналите, внесени срещу него, като ги определи като "изфабрикувани".

"Трябва да се разследва начина, по който са изфабрикувани и подадени. Ако се направи сериозно разследване, може да излязат сериозни злоупотреби. Така че съм дълбоко убеден плод на какво са тези сигнали", заяви той.

По думите му е настъпило време разделно и прокуратурата се нуждае от истинска реформа. 

Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Първата ми среща ще бъде с министъра на правосъдието Атанас Славов, ще обсъдим как прокуратурата да се изчисти от лошите практики, както отвътре, така и отвън, каза още приемникът на Гешев. 

"Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", категоричен бе Сарафов.

По думите му той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. 

За поисканите имунитети на бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петков Сарафов заяви, че тепърва ще  се преценява дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците. 

"В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, заради приетия механизъм за контрол на главния прокурор, активизира тези дела. Не звучи сериозно да се превеждат година и половина документи (за делото "Барселонагейт")", каза още Сарафов. За делото с гражданството на Кирил Петков той коментира, че първо е "охотно прекратено, а след това рязко възобновено". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

5

Того

16.06 2023 в 15:29

Той затова беше назначен. Смениха един боклук с друг боклук. С Баце и Шиши няма как да се случи съдебната реформа.

1905

4

2021

16.06 2023 в 15:12

Ами бомбата дето беше на банкета. Някой ще разследва ли
този взрив, кой го е поставил, да се стигне до извършителите. Все пак гл. прокурор на РБългария щеше да умре от атентат.

4038

3

Moirae

16.06 2023 в 14:22

Добре, че днес се видя как ГЕРБ и ДПС кадруват и си сменят, както си искат, прокурора на републиката. Сега за всеки е ясно, че реформата на правосъдието е ключовият елемент за съществуването на това правителство.

14469

2

случайно прочетох

16.06 2023 в 14:17

"По думите му той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. "

Пред кои? Пред джУкондите на протеста пред съда ли :–)))))))))))))?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика