Съдилищата започват да работят при строго спазване на мерките срещу заразата

OFFNews 07 април 2020 в 17:08 11851 0

Забраната за образуване на дела отпада. Но те ще се разглеждат при съобразяване с мерките срещу коронавируса. Освен това решенията на съдилищата ще се обявяват на интернет страниците им, без да се изпраща съобщение на страните по делото.

Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което позволи частичното възобновяване на работата на съдилищата.

Предложението дойде от Боряна Димитрова, която обясни, че Съдийската колегия трябва да търси баланс между своите решения и опазването на здравето и живота на съдиите, служителите и гражданите.

Нейните предложения обаче са съпроводени с едно условие – всички дейности в съдилищата да се извършват при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това означава, че забраната за достъп до съдебните сгради и за струпване на хора остава.

"Има съдилища, които още първата седмица си свършиха работата от вкъщи, и сега няма какво да правят, защото толкова е била работата и друга не се разпределя. Основната ни цел с решенията от 15 и 16 март беше да опазим живота и здравето на колегите, служителите и гражданите. В съдилищата се случва трудно, има огромно струпване на хора“, заяви Боряна Димитрова.

Все пак Съдийската колегия взе решение да отправи препоръка към всички съдилища, а председателите им трябва така да организират работата, че тя да не спира, но и да бъдат защитени хората.

Наред с това беше решено, че с оглед натрупания немалък брой висящи и новообразувани дела трябва да се предприемат действия за насрочването им, като отново има условие – това да става при стриктно спазване на мерките за защита на здравето.

Произнасянето в закрито заседание да се извършва по възможност дистанционно, а ако не може, то това да става в графика на съдебния състав по дежурство.

Съдийската колегия препоръча на председателите на съдилища отсрочените висящи дела да бъдат насрочени за по-ранни дати от новообразуваните производства.

„Идеята е да дадем възможност за вътрешно организиране на работата и подпомагане на съдилищата и при условие, че това ще се случва при дежурните съдии и служители. Няма драма, че съдилищата в кратък период на време ще правят различни неща – едни ще могат да обработват и вписват, а други няма да могат, защото големината на съдилищата не позволяват“, обясни Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови