Съдиите избират свои представители за ВСС

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2021 в 08:55 808 0

Общото събрание на съдиите от цялата страна днес трябва да избере двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Изслушването на кандидатите е днес, а гласуването - следващата събота.

Заради COVID-19 събитието ще е предимно онлайн, като гласуване ще има и с бюлетини. За да участват в Общото събрание, съдиите от България трябва да бъдат в конкретни зали във всеки град, откъдето чрез видеоконферентна връзка ще се включат в процеса. Преди всичко, трябва да бъдат избрани членовете на избирателната и секционните комисии.

Събранието днес ще бъде открито в 10.00ч. от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. При липса на кворум - регистрирани по-малко от половината имащи право на глас съдии, то ще бъде отложено с един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.

Определеният дневен ред предвижда и избор на председател на събранието, след което ще бъде изслушването на всеки от кандидатите - Деян Денев - съдия в окръжния съд във Варна и Марина Михайлова - съдия във Върховния административен съд. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси.

До извънредния избор на двама членове се стигна след оставки в кадровия орган. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки на 18 юни, а преди около месец съдии призоваха за бойкот на събранието, после започна и подписка с искане за колективна оставка на целия съвет.

Двамата депозираха оставките си, след като предложеният от ВСС вариант за реформа на съдебната карта - т.нар. Модел 4, срещна силна съпротива както от страна на самите съдии, така и от адвокати и други правни професии, от страна на местната власт и на политици от целия спектър. Шекерджиев и Димитрова са координатори по проекта за изработване на нова съдебна карта, както и автори на Модел 4. Предлаганата реформа предвиждаше сериозна реорганизация на съдилищата в страната, закриване на близо половината районни съдилища и превръщането им в териториални поделения, промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела, което превръща окръжните съдилища в основен първоинстанционен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови