Съдия или прокурор ще разследва главния, избират го на случаен принцип след 2023 г.

Не е необходимо Планът за възстановяване и устойчивост да ни казва, че България не си е свършила работата години наред, отговори на прокуратурата министър Йорданова.

OFFNews 22 декември 2021 в 09:13 2783 0

Надежда Йорданова, Иван Гешев

Снимка БТА/Асен Тонев, архив

Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет

Не е необходимо Планът за възстановяване и устойчивост да ни казва, че България не си е свършила работата години наред. 

Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира позицията на прокуратурата, че не ЕК, а служебното правителство е вкарало в Плана мерки, свързани с главния прокурор. В плана е разработен конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане като обвиняем, ако се установи вина, обясни тя. 

Предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат - съдия или прокурор, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението и на ранга на главния прокурор. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата, уточни министърът. По думите ù, за да не се чувства застрашен разследващият, са предвидени и гаранции - досъдебното производство ще се води така, че главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство пък кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от главния прокурор. Той ще си запази статута, няма да може да бъде подложен на тормоз, гарантира Йорданова. 

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 г. в Плана за възстановяване и развитие. Европейската комисия обаче счита този срок за неамбициозен и настоява да се съкрати, допълни министър Йорданова. Това е въпрос на разговори, уточни Йорданова. 

Другата посока за смяна на главния прокурор е гласуване на ВСС. Има множество сигнали срещу Иван Гешев, които в момента се обобщават. Освен публично известния сигнал, свързан с отнемане на бизнес, има и сигнали за отказ за разследване на определени обстоятелства - има загубени или унищожени търговски дела и прокуратурата е отказала да разследва изчезването им, каза още министърът на правосъдието. 

Детското правосъдие в момента е на трупчета, започваме работа веднага. Не зам.-министър, а съветник ще се занимава с тези въпроси, обясни Йорданова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!