Съдът забрани унищожаване на ролки хартия от местните избори

Мая Младенова 07 юни 2024 в 12:43 4464 3

Машина за гласуване

Снимка БГНЕС

Забраната за унищожаване на материали от местните избори през 2023 г. важи до произнасянето на съда.

Административен съд София-град постанови ролките хартия за машинния вот от проведените през есента местни избори да не бъдат унищожаването до края на процеса.

Съдът се произнесе за това в рамките на делото за оспорения резултат на изборите в столицата през 2023 г. Забраната важи до произнасянето на съда.

Днешното заседание по делото започна в 11 ч. Съдът гледа иска, заведен от Ваня Григорова и Местна коалиция "БСП за България" срещу избора на Васил Терзиев за кмет на столицата. Ваня Григорова бе основният му опонент за поста, но на втория тур остана втора.

Да бъдат ли унищожени ролки хартия от предходните избори при неприключило дело, в което те са доказателство - това е въпросът, който избухна като скандал два дни преди вота на 9 юни.

По-рано днес от Столична община съобщиха, че имат пълна готовност да изпълнят указанията от писмото на Централната избирателна комисия (ЦИК) за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември и се намират в защитени запечатани помещения. Информацията от Столична община дойде, след като на брифинг в парламента вчера Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обяви, че вчера ЦИК с повторно писмо е разпоредила на Столична община да бъдат унищожени незабавно всички неизползвани ролки от местния вот, а кметът Терзиев не е изпълнил това нареждане. Кметът Терзиев обаче поиска днес съдът да каже как да бъдат унищожени ролките с хартия за машинно гласуване, а МВР да охранява помещенията, в които се съхраняват те денонощно, тъй като ролките са доказателства по течащото дело. 

Ролките с изборна хартия се държат в същите помещения, в които се съхраняват изборните книжа и бюлетините от местните избори миналата година - точно тези книжа са обект на делото. Помещенията се запечатват с подписи и печати.

Днес съдът прие искането да се извърши повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване. Съдебният състав отказа разпит на представители на „Информационно обслужване“ и на „Сиела Норма“. Следващото заседание по делото ще бъде на 20 юни от 14:30 часа, предаде БТА.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    3

    alfakentavur

    07.06 2024 в 14:57

    А съдът питал ли е Тошко Африкански?

    -7495

    2

    Люгер Химарс

    07.06 2024 в 14:32

    България е страна завладяна от комунистическата номенклатура.
    България е страна, където се "гласува" с машини, с които са "избрани" 2 поредни венецуелски диктатора.
    България е страна, където съдът винаги е за комунистическата номенклатура във пристрастните си оценки.

    Единствения изход е истината да се говори, а не да бъде заглушавана от тролове, които пеят в интерес на комунистическия клан.

    1010

    1

    ПР

    07.06 2024 в 13:27

    Туй мъничко,злобничко лай---- е Тошко от с.Джинот...хартия му дайте на човечето,артия!Да могат батките от ГЕПП и ДъПъСъ,след 17ч.,бюлетини да им налеят.
     
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите