Съдът вика Плевнелиев по делото срещу Николай Ненчев

OFFNews 03 октомври 2017 в 14:14 13130 0

Съдът вика Плевнелиев по делото срещу Николай Ненчев

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев е призован като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договор с руска компания "РСК-МиГ" за ремонта на изтребителите. 

По делото Плевнелиев е бил призован за днес, но той е отговорил на съда, че не може да присъства заради пътуване в чужбина. Плевнелиев бе призован повторно за заседанието по делото на 8 октомври. 

Неговото явяване е поискано от прокуратурата, но адвокатите на Ненчев също държат на неговия разпит.

На 4 юли тази години като свидетел по делото в съдебна зала вече се яви настоящият държавен глава Румен Радев.

На днешното заседание по делото беше изслушан друг бивш министър на отбраната - Велизар Шаламанов, който заемаше поста в правителството на Георги Близнашки. Изскане за изслушването му направи адвокатът на Ненчев Менко Менков. Според него Шаламанов е важен с това, че е присъствал на срещата на върха на НАТО в Уелс, където беше взето решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване. 

"Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 г. където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки от НАТО, което пряко касае България и последващи действия, които са предприели и приемането на Програмата 2020 в България. Програмата на Министерския съвет, която е задължителна вече за изпълнение и последяващите решения за отърсване зависимостта от Русия, поради което е и последвало решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите Миг 29 в Полша”, каза адвокатът, цитиран от БГНЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови