Съдът върна на поправителен делото за убийството на Митко от Цалапица заради нарушение

OFFNews 25 октомври 2023 в 13:26 1543 0

дело

Снимка БГНЕС

Близнаците пред съда.

Съдът върна делото за убийството на Димитър Малинов в досъдебна фаза заради съществено процесуално нарушение. Делото е срещу братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, обвинени в укривателство на тялото на Митко, убит преди три месеца в пловдивското село Цалапица.

При разследването близнаците дали противоречиви версии за своята съпричастност. Единият казал, че не се признава за виновен и само е наблюдавал. Докато другият е признал, че е помогнал тялото на убитото момче да бъде укрито.

Според съдията, това нарушава правото им на защита и е трябвало всеки от тях да бъде представляван от отделен адвокат, след което върна делото.

Прокурорът бе изненадан от решението на съда и заяви, че след като е изнесъл обвинителния акт, е бил убеден, че няма допуснати процесуални нарушения по време на разследването.

Протестиращите настояват и за нов следствен експеримент, и за обвинение за близнаците за съучастие.

Преди съдебното заседание близки на Митко протестираха пред съда, а по-късно се преместиха пред прокуратурата.

Приятели и близки на Димитър Малинов протестираха с искане за справедливост, докато течеше делото. Снимка: БГНЕС

Майката на убитото момче Атанаска Бакалова каза, че за нея е недопустимо братята да се водят само укриватели.

"Не знам защо се случва всичко това. Вчера ми беше отказано от Окръжната прокуратура нов следствен експеримент. Нямало смисъл да се прави нов следствен експеримент. Искахме да докажем, че там не е мястото", коментира тя, цитирана от БНТ.

"Ние държим на двамата близнаци да им бъде повдигнато обвинение в съучастие за убийството. Ключовата роля се състои в това, че Борислав го е извикал да излезе навън, но с какво го е примамил, ние нямаме данни", допълни сестрата на Митко Марина Малинова.

24-годишния Димитър Малинов от Цалапица изчезна на 20 юли. Седмица по-късно бе съобщено, че е бил убит и тялото му е намерено заровено под строителни отпадъци край селото. Установен като извършител е Рангел Бизюрев от същото село.

Във връзка с престъплението бяха задържани близнаците Борислав и Валентин Динкови като негови помагачи.

Преди няколко дни главният секретар на МВР Живко Коцев се зарече убиецът на Митко да бъде заловен скоро, в близките дни и седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки