Съдът отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

OFFNews 05 юли 2023 в 18:40 3332 0

парно

Снимка Интернет

Парното няма да се плаща по старата формула.

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразна формулата за изчисляване на сметките за парно в сградната инсталация, която се плаща от всички живеещи в блока.

Отменена е наредба от 12 март 2020 г. на министъра на енергетиката, която определя допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация, съобщиха от ВАС. През лятото на същата година жителите на столицата получиха огромни изравнителни сметки, които взривиха обществото. Всичко това се случи на фона на поевтиняването на природния газ.

Делото е образувано по жалба на осем души.

Съдиите приемат, че във формулата за изчисление са включени компоненти, които не отчитат обективни показатели, например вида на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, ден градуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период или външна изчислителна температура за населеното място.

"Оспорената разпоредба е незаконосъобразна и противоречи на разпоредби на Закона за енергетиката, като са въведени допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация. По спазване на процедурата по издаване на подзаконовия нормативен акт върховните магистрати приемат, че не е изпълнено изискването на Закона за нормативните актове (ЗНА), осигуряващо спазване на принципа на откритост и мотивираност на административния акт", изтъкват от ВАС.

Освен това върховните магистрати установяват, че не е направен анализ за съответствие на проекта с правото на ЕС, както и при наличие на постановено решение на Съда на Европейския съюз от 5 декември 2019 г. по преюдициално запитване за приложимостта на европейско право – директиви и регламенти за допустимостта на национална правна уредба, която предвижда в сгради режим на етажна собственост сметките за топлинна енергия за сградна инсталация да се изготвят пропорционално на отопляемия обем на апартамент.

Тоест, налице е европейска регламентация, която не е отчетена и не е направена оценка за съответствие на проекта за изцяло нова наредба с правото на ЕС, допълват магистратите.

През май председателят на КЕВР Иван Иванов изиска от ръководството на "Топлофикация София" да предостави изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през периода 1 април 2023 г. - 30 април 2023 г. От регулатора уточняват, че повод за това са медийни публикации за високи сметки на абонатите на дружеството за месеца.

Предстои топлинните счетоводители да обявят и новите изравнителни сметки за изминалия отоплителен сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!