Съдът оправда Пламен Бобоков по делото за нерегистрираните артефакти

OFFNews 29 септември 2021 в 15:17 2294 0

Бизнесменът Пламен Бобоков е невинен по делото за нерегистрираните археологически находки, реши Русенският окръжен съд. Мярката му за неотклонение "подписка" е отменена, отпада и мярката за обезпечение.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

Бобоков бе обвинен за притежанието на 48 върха на стрели и 2 на копия на обща стойност около 650 лв., които представляват движими културни ценности, но не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред.

По делото бе назначена тройна съдебно-археологическа експертиза, но специалистите установиха, че намерените артефакти нямат историческа стойност, тъй като няма как да се установи къде са намерени.

Самият Пламен Бобоков заяви, че е очаквал да бъде оправдан, а адвокатът му Ина Лулчева коментира, че с това решение съдът просто е спазил закона.

"Дори за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен и по другите дела, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което аз не съм извършил. Натискът не е спирал изобщо! Постоянно има данъчни проверки и всякакви форми на каквото могат. Четири пъти ми отказват да ме пускат да излизам, при положение, че съм се връщал. Няма оправия! Докато има такива силови органи, такъв прокурор, няма да има оправия", коментира Бобоков пред БНР.

В момента в спецсъда има две дела срещу Пламен Бобоков. Едното от тях е за участие в престъпна група заедно с брат му Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков заради депонирането на опасни отпадъци. Второто разследване е за търговия с влияние и по него са повдигнати обвинения и на президентския секретар Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови