Съдът оправда Батко

OFFNews 30 април 2015 в 10:31 5190 11

Бойко и Емил Георгиеви

Софийският градски съд (СГС) оправда Веселин Георгиев по делото, повече популярно като "Батко и Братко".

Георгиев беше оправдан седем години, след като гръмна скандала с подписани от него договори между фонда и фирма на братята си Бойко и Емил Георгиеви

На 28 април прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

През 2007 г. той е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 милиона лева с фирмите на двамата си братя.

От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Така 7 години след скандала, който се разрази през 2008 година, процесът най-накрая е пред финал.

Съдебният състав с председател Петя Крънчева реши, че като шеф на фонда, Веселин Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Инмат" и "Биндер". Така съдия Крънчева, която е с висящо дисциплинарно производство за манипулиране на разпределението на съдебните заседатели, мотивира, че след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Прокурор Ваня Илиева коментира пред журналисти, че след като се запознае с присъдата, най-вероятно ще я протестира.

След като чу, че е невинен, Веселин Георгиев, който днес дойде с патерици в съда, заяви, че много хора му дължат извинение.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че подзащитният му не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда. "Невинен съм, моля да постановите справедливо решение", каза в последната си дума пред съдия Петя Крънчева и самият Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!