Орешарски даде показания по аферата "Батко и Братко"

OFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 11:53 3837 3

Орешарски даде показания по аферата

Бившият премиер Пламен Орешарски даде свидетелски показания в съда по аферата "Батко и Братко", съобщава БГНЕС.

Станалият печално известен с аферата „Батко и Братко“ бивш шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев е подсъдим за източването на 120 млн. лв. чрез дружествата "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", като по този начин облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на дружествата.

Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. Повече от три години, след като веднъж бе тръгнало в съда, делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко започна наново в Софийския градски съд (СГС).

На излизане от съдебната зала Орешарски отказа да отговори на въпроси на репортери. 

Той беше разпитан в качеството му на финансов министър в правителството на тройната коалиция. Пред съда той обясни, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради "медиен шум". Орешарски каза, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура. Извършен е одит от международна фирма по препоръка на ЕК.

Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд и според бившия премиер не са били констатирани щети за държавата. По отношение на възлагането на обществените поръчки Орешарски каза, че всички процедури са минавали през областните структури, а Веселин Георгиев е одобрявал на централно ниво.

Делото се гледа от съдия Петя Крънчева - зам.-председател на СГС и ръководител на Наказателното отделение в съда. След отстраняването на Владимира Янева и подаването на оставка от Богдана Желявзка, от старото ръководство на съда остава само съдия Крънчева.

Тя на практика е третият съдия, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, който обаче оглави Върховния административен съд малко преди делото да приключи. Вторият съдия Весела Дончева върна делото на прокуратурата заради нарушения и по-късно то беше разпределено на Петя Крънчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2015 в 14:09

Абе, и аз като доктора по-долу все се чудя защо нападжиите не разследват подозрителната имотност в БГ. Две нови и скъпи коли, със сериозно струваща поддръжка, в една фамилия, купени от раз. Скъпият колеж върви и със сериозна сума за издръжка по време на ученето/следването- то не са само джобните, ами и един куп екскурзии, вещи за подпомагане на учебния процес, спонсорства ( това за средно, направо ти извиват нежно ръчичките за идиотските им клубове, черитита, следкласни занимания и един куп идейки на нямащи живот след работа даскалки). То не бяха снимки от вертолети, то не бяха приказки по телевизии... И какво стана?

26.03 2015 в 13:24

За състоянието на БГ пътната инфраструктура,просто не ми се коментира.Отврат от всякъде.Гагаузов-Орешарски-Гнойната коалиция,направиха невъзможното,чрез световната наглост"Батко и Братко",да опоскат едни 120 мнл.А може и да са много повече.Факт е,че любезната съпруга на В.Георгиев,Нинчето,не знам как,успя да изкупи за жълти стотинки едни земи,по продължението на АМ"Тракия"до Бургас.Докато Батко беше шеф на АПИ.После,ние,в лицето на Държавата,ги изкупихме,на стократно по-висока цена,за да се случи,най-сетне,АМ "Тракия".Класика в жанра.
Въпреки съдебният запор върху имуществото и доходите на "братското"фемили,съвсем наскоро,си обновиха личният автопарк.За нея-GLK,за "подсъдимия"Батко"-ML-AMG V8.Просто,хората обичат"Мерцедес".Щерка му,учи на воля в мноооого престижен и скъп швейцарски колеж.Адвокатите им,дето точат делата вече с години,забогатяха покрай Батко.
И защо не всичко това?Като си прихванал от данъкоплатците,едни стотици милиони!?

26.03 2015 в 12:31

Медиен шум - 100-тина милиона ги няма, ние газим из калта и земята се свлича, пътщата се строят с нискокачествени материали, хора се пребиват....ама 100-тина милиона са добре дошли на Орехарски и компания да си дигнат нови вили......

тоя вместо да дава показания трябваше да е на скамейката на подсъдимите!

Има още да чакаме съдебната реформа.....