Съдът няма да екстрадира директора на „Техномаркет“ в Италия

Владислава Тричкова 03 август 2015 в 16:16 4667 2

Софийски градски съд (СГС) засега няма да екстрадира директора на "Техномаркет" в Италия.  

Днес съдът реши, че първо трябва да отправи няколко искания за допълнителна информация и едва след това да разгледа искането за екстрадиция на българина.

Съдията по делото Атанас Атанасов, който бе избран чрез системата за случайно разпределяне на делата, постанови, че в срок от 1 месец трябва да бъде изготвен нов превод от италиански на български език на Европейската заповед за арест, тъй като в настоящия съществуват двусмислия и неясноти. Трябва да се поиска и повече информация за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов.

СГС иска и италианската страна да гарантира, че след изслушването му в Италия Китов ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България.

Николай Китов е член на Съвета на директорите на „Техномаркет“ АД и ма „К и К Електроникс“ АД и бе арестуван на 7 юли при полицейска акция на ДАНС под ръководството на Софийската градска прокуратура. Той е обвинен в данъчна измама в размер на над 70 милиона евро.

В началото на съдебното заседание адвокатът на Китов помоли съдебния състав да не дава ход на делото. Като основен мотив защитата изтъкна факта, че по закон Европейската заповед за арест трябва да се изпрати до изпълняващия орган, т.е. до съда, а в случая тя е била изпратена до МВР, а от МВР са я препратили до прокуратурата.

На 10 юли СГС пусна Китов на свобода като му постанови мярка за неотклонение - "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. Днес прокурорът поиска от съда да постанови нова по-тежка мярка за неотклонение, а именно "задържане под стража". Като мотив посочи факта, че пред съда все още не е показан документ, които да удостоверява, че Китов е платил паричната си гаранция. Адвокатът на обвиняемия категорично заяви, че парите са преведени още на 10 юли. След 20-минутна почивка Китов представи бележката, с която е направен паричния превод и от която стана ясно, че парите са преведени по банков път в същия ден, когато е постановена мярката му за неотклонение "парична гаранция". Имайки предвид този факт съдът отхвърли искането на прокуратурата за по-тежка мярка за неотклонение. 

Преди съдебното заседание пък Китов каза пред журналисти, че между фирмите в Европа се продава без ДДС и че българска фирма няма никакъв шанс да открадне такова. Самият той не може да си обясни защо атаката е именно срещу "Техномаркет", след като 40% от бизнеса на фирмата е експорт за ЕС.

Това е дело срещу българския износ, тъй като се инкриминира дейността на българските износители. Ако това се допусне, ще бъде прецедент. Това са действия, които ако бъдат допуснати, ще са бъдещ удар срещу всички фирми износителки в България", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews