Съдът назначи нова ДНК експертиза по делото за убийството на Георги в Борисовата градина

OFFNews 14 юли 2022 в 13:17 2286 0

Матев

Снимка БТА

Йоан Матев

След слуховете, че е неоткриваем, Йоан Матев се появи днес на заседанието на Софийски апелативен съд. Матев е обвинен за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов, убит на 2 юни 2015 г. на пейка в Борисовата градина.

Днес съдът допусна нова експертиза, която да установява с по-прецизна точност ДНК сходство между убития Георги и майка му, заради въпроси към предишната. Тя е свързана с парче от косъм, намерено между острието и дръжката на ножа, с който Игнатов бе убит.

До момента експерти са установили, че има сходство с част от космите на Игнатов, взети от тялото му след смъртта, с парчето от ножа. Сравнението обаче е правено с косми от цялото тяло на убитото момче, защото при вземането на биологичния материал не е описано кой косъм от коя част на тялото е взет.

За да бъде направена новата експертиза, ще се ползва парчето от косъм на ножа и ще се търси родово съответствие с майката на Игнатов. Другият вариант е ексхумация на тялото.

Йоан Матев не се яви на първото заседание по делото на втора инстанция и трябваше да бъде доведен от служители на Съдебна охрана. Дори бе търсен чрез кмета на с. Кокаляне.

"Йоан не се крие. Не сме получили призовки и затова не се явихме в съда. Живеем на адресите, които сме посочили. Досега винаги сме ги получавали редовно, не знам какво се е случило. Ще се явим на следващото заседание на 14 юли. Йоан работи и продължава висшето си образование по право в Благоевград", обяви майката, която защитава Йоан Матев - Сребрина Гаджева.

На първа инстанция Матев бе оправдан от Софийския градски съд заради липсата и на преки, и на косвени доказателства за извършено от него престъпление, и в момента е на свобода срещу подписка.

Йоан Матев бе обвинен след показания на брат му, който отведе разследващите и до оръжието на престъплението. Пред съда обаче Марсел Матев се отрече от показанията си и въпреки това прокуратурата твърди, че разполага с множество, макар и косвени доказателства.

Йоан Матев престоя в ареста повече от 3 г., след като бе задържан през 2017 г. Към момента на ареста вече е студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.

Самият Йоан обяснява промяната във външността си с това, че е сменил спорта, който тренирал - тенис. Той признава, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но никога не се е притеснявал, защото не е извършил убийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови