Обвиняемият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев изчезна

OFFNews 29 юни 2022 в 12:11 6003 3

обвиняем

Снимка Архив

Йоан Матев

Софийският апелативен съд отложи за 14 юли 2022 г. делото срещу Йоан Матев, който е подсъдим за умишленото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Причина за отлагането стана неявяването на Матев, който многократно е търсен на постоянния си адрес, но не е бил открит. Не се явиха и адвокатите му – един от тях е в отпуск, вторият не е открит на адреса, като в същото време има данни, че пълномощията й са оттеглени. Третият защитник е майката на подсъдимия, която също не е била открита на адреса си в София.

Съдът разпореди двама от адвокатите, без този, който е в отпуск, както и подсъдимият, да бъдат търсени за призоваване от ОЗ „Охрана“ за следващата дата на съдебното заседание по делото, като междувременно се изискат всички справки за движението на Йоан Матев, тъй като в момента той е с мярка за неотклонение „подписка“.

Йоан Матев престоя в ареста повече от 3 г. Той бе задържан през 2017 г. Към момента на ареста вече е студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.

Самият Йоан обяснява промяната във външността си с това, че е сменил спорта, който тренирал - тенис. Той признава, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но никога не се е притеснявал, защото не е извършил убийството.

Матев обясни още, че основният свидетел по делото - брат му Марсел, е бил притискан да даде показания срещу него.

През март м.г. Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството и отхвърли гражданските искове. 

Прокуратурата протестира оправдателната присъда. 

Липсата на преки доказателства, че Йоан Матев е извършител на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина са причината обвиняемият Матев да бъде оправдан, става ясно от мотивите на Софийския градски съд. Те бяха обявени 10 месеца, след като Матев получи оправдателна присъда.

По-късно първоинстанционният съд измени мярката му за отклонение от домашен арест в подписка.

Ученикът Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., след като е бил намушкан с нож. От записи на камери се виждаше как младеж напуска мястото на инцидента тичешком, но самоличността му не бе установена веднага. Това става 2 г. по-късно, момчето бе разпознато и от съучениците си. Брат му Марсел Матев даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, но после отказа да свидетелства. Той обяви, бе Йоан е тормозен психически и физически, а полицаите му показали къде е скрит ножът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

29.06 2022 в 13:38

Брат му беше завел полицията до мястото, където е скрил или хвърлил ножа. Намериха го. Е как под натиск ще се сети къде е ножът?

2994

2

Гражданин

29.06 2022 в 13:29

Ха ха умнокрасотата крякаща по прощадите, чегъртате ли още? Чакайте да осъдят някой политик, пък нещастната ни държава с един обикновен убиец не може да се справи. И сега ще ми разкажете ли как Гешев
е виновен?
 
X

Да помогнем на украинските деца!