Съдът гледа "захарното дело" срещу Гриша Ганчев

OFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 08:26 2715 1

Специализиран наказателен съд ще направи втори опит да гледа т.нар. "Захарно дело" срещу ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. 

По това дело освен Ганчев са обвинени още 9 лица: синът му Данаил, изпълнителните директори на "Литекс комерс" Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов. Те са обвинени в това, че са укривали данъци в размер на 711 580 лева от продажба на захар - именно заради това и делото се нарича "захарно". 

Гриша Ганчев е обвинен и за това, че е склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да укрият въпросните данъци.

В началото на май прокуратурата за втори път внесе в спецсъда делото срещу Ганчев и останалите 9 обвинени. Половин месец по-късно се гледа и първото заседание, на което обаче съдията не даде ход, заради множество процедурни пречки, сред които и фактът, че нито един от подсъдимите не е получил препис от обвинителния акт в законния седемдневен срок.

Делото бе образувано през 2012 година, когато антимафиоти и данъчни нахлуха в офиси на "Литекс Комерс", спецакцията тогава получи кодовото име "захар".  През 2014 година пък адвокатът на Ганчев поиска или делото да бъде вкарано в съда или прекратено заради изтичането на 2-годишния срок от образуването му. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2015 в 13:30

Голяма мъка с това дело. Толкова пък да е сложно да почнеш дело срещу крадец на едро, че втори опит да се прави. Срамна история.