Русенският съдия излиза от ареста срещу 1000 лв.

Владислава Тричкова 24 февруари 2015 в 13:05 3215 0

Срещу парична гаранция от 1000 лв. русенският съдия Николай Стефанов ще излезе от ареста. Това решение взе днес Софийският апелативен съд (САС). 

Припомняме, че Николай Стефанов бе задържан на 14 февруари по обвинение, че е поискал подкуп в размер на 1000 лв. от непълнолетен подсъдим. 

По време на днешното дело Николай Стефанов присъстваше в залата, а трима адвокати го защитаваха. 

Представиха се нови писмени доказателства, сред които съдебни данни за нарушения на двама от свидетелите по делото, копие от фактура на един от мобилните оператори, чрез което може да се проследят входящите и изходящи разговори на съдия Николай Стефанов и основният свидетел адвокат Свилен Стефанов, заверени преписи от дела на 9 февруари от 13:13 часа до края на работния ден и др.

Именно на 9 февруари се предполага, че Николай Стефанов се е срещнал с адвокат Свилен Стефанов и му е поискал подкуп, питайки го дали неговите подзащитни няма да почерпят едни 100 лева. Как обаче сумата се е увеличила десетократно не става ясно.

Съдът прие всички доказателства и даде ход на делото. 

Според защитата на съдия Стефанов мярката задържане под стража, която бе наложена на обвиняемия от Софийски градски съд (СГС), е "неоправдано тежка". 

Софийският апелативен съд взе решение да отмени решението на СГС, като постави друга "сериозна, но по-лека по интензитет мярка за неотклонение", а именно парична гаранция в размер на 1000 лв.

Веднага след внасянето й съдия Стефанов ще бъде освободен от ареста.

След края на делото Цветелина Стефанова, която е съпруга на обвиняемия, коментира пред журналисти, че паричната гаранция ще бъде платена още днес, за да може съпругът й да се прибере у дома. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови