Ректорът на МУ платил десетки хиляди левове на себе си, съпругата и двете им дъщери

Александра Маркарян 28 септември 2016 в 15:50 21255 3

Румяна Арнаудова

Снимка БГНЕС, архив

Румяна Арнаудова

Бившият ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев е платил десетки хиляди левове на себе си, съпругата си и двете им дъщери през 2016 г. На себе си той е платил 63 500 лева, каза говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг днес, след като по-рано през деня Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу проф. Митев за престъпления по служба и умишлена безстопанственост на база одитен доклад на Министерството на образованието и науката.

Точните суми и дейностите, за които е платил хонорари на съпругата си и дъщерите им все още не са уточнени, защото документите не са иззети, но те са значително по-ниски, допълни Арнаудова. Също по граждански договори обаче са били платени 62 000 лева на главния секретар и 53 000 лева на главния счетоводител.

Сестрата на професора също е имала договор с него, в качеството му на ректор.

По около 100 000 лева годишно са получили студенти, за да рекламират университета и извършват посредническа дейност по привличане на чужди студенти, каза още Арнаудова. Тези студенти са били регистрирани на един и същи адрес и са дали един и същи телефонен номер за връзка, посочи тя.

Освен това от МУ-София са платили повече от 80 000 лева на IT специалисти и адвокати при положение, че университетът има щатен IT специалист и двама юрисконсулти. 

Тя определи данните като изключително смущаващи и "сравнително стряскащи".

Разследването вече е в активна фаза. Днес на място в университета са двама прокурори и трима следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура, които изискват документи, свързани с констатираните нарушения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

4

Маргарит

28.09 2016 в 18:19

Природата си почива през поколение (да използваме нашумелия случай).
Ако и баща му да е бил светило, този може да свети само в малко килерче!

12212

3

terorero

28.09 2016 в 17:22

Едва ли този от МУ е ангел..но покрай тия показни акции на прокуратурата и на децата вече е ясно каква е ролята и, КОЙ я ползва и за какво.
Не се занимавайте с дребни димки а се замислете как след парите от КТБ потъват и тези за Белене, докато по сутрешните блокове въртят репортажи за лютеница с 2% повече нишесте от стандарта.

 
X

Да помогнем на украинските деца!