Разбиха банда за измами в автокъща в Дупница

OFFNews 22 април 2016 в 14:00 1901 0

Престъпна груба за данъчни измами разбиха в автокъща в Дупница ГДБОП и НАП при операция под надзора на Спецпрокуратурата. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от август 2012 г. Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци от придобиването на автомобили втора употреба, предимно от Италия, и препродажбата им на български и чужди граждани и юридически лица с посредничеството на автокъща. Групата е подправяла оригиналните покупни документи на колите от чужбина, като е завишавала многократно отразените в тях цени. Така е имала основание да продава автомобилите по-скъпо в България. В продажните фактури у нас пък е отразявана много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.

За да избегне риска от разкриване на данъчната измама, групата е действала
по специфична схема. Колите са купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу „наем на паркоместа“. Автомобилите са били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирмата и продавани на клиентите от нейно име – т.е. не през автокъщата. Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.
Извършени са множество претърсвания и изземвания на документи, компютърни данни и други доказателства. Предстои повдигане на обвинения. Щетите нанесени на държавния бюджет са в особено големи размери. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови