Пускат от ареста Атанас Бобоков срещу 2 млн. лева

OFFNews 26 ноември 2020 в 13:47 3039 0

Рекордна гаранция от 2 млн. лева наложи Апелативният спецсъд на бизнесмена Атанас Бобоков, за да бъде пуснат от ареста. 

Решението е взето днес. 

На първа инстанция спецсъдът пусна бизнесменът под домашен арест, но апелативните съдии са решили да наложат по-лека мярка, става ясно от съобщение на съда.

Тяхното определението е окончателно.

За да определят размера на гаранцията, магистратите са преценили данните за имущественото състояние на обвиняемия, обяснява съдът, без да дава други подробности за мотивите си.

Атанас Бобоков е в ареста от 28 май. В края на май говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че общо 10 души са обвинени за участие в престъпна група и за незаконен внос и преработка на отпадъци. 

Разследването по така наречената афера "Боклукгейт" тръгна, след като в края на миналата година на няколко места в страната бяха открити складирани тонове боклуци от Италия. По случая са обвиняеми бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов.

Според прокуратурата тогава те са участвали в схема, чрез която отпадъците от завода за акумулатори на братята Атанас и Пламен Бобокови не са били обезвреждани, а само депонирани на различни места в страната. Атанас Бобоков е обвиняем като член на престъпна. Брат му пък беше привлечен и по друго дело заради разговорите си с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови