Апелативният съд върна в ареста Атанас Бобоков и Красимир Живков

OFFNews 18 август 2020 в 21:51 3728 0

Апелативният съд остави в ареста бизнесмена Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и Николай Миховски, предаде бТВ. 

Те бяха обвинени по делото за внос и депониране на опасни отпадъци. 

Миналата седмица Спецсъдът измени мярката и на тримата от "задържане под стража" в парична гаранция. Гаранциите бяха следните: на Атанас Бобоков от 700 000 лв., на бившия зам.-министър Красимир Живков - 80 000 лв. гаранция, а на Николай Миховски – 300 000 лв.

В края на май говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че общо 10 души са обвинени за участие в престъпна група и за незаконен внос и преработка на отпадъци. 

По време на заседанието днес стана ясно, че през юли е било повдигнато обвинение за участие в престъпна група и на ботевградския бизнесмен Васил Коцев. 

Според съда към момента има достатъчни доказателства, за да се смята, че тримата имат съпричастност към престъпленията, за които са обвинени. 

Разследването по така наречената афера "Боклукгейт" тръгна, след като в края на миналата година на няколко места в страната бяха открити складирани тонове боклуци от Италия. По случая са обвиняеми бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов.

Според Прокуратурата те са участвали в схема, чрез която отпадъците от завода за акумулатори на братята Атанас и Пламен Бобокови не са били обезвреждани, а само депонирани на различни места в страната. Атанас Бобоков е обвиняем като член на престъпна. Брат му пък беше привлечен и по друго дело заради разговорите си с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!