Проверка установи: Делото за КТБ не е разпределено на случаен принцип

OFFNews 27 ноември 2014 в 14:59 4709 2

Проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) е открила пропуски в процедурата по разпределението на делото за фалита на КТБ, което се води в Софийския градски съд. Версията на Софийския градски съд, че е имало срив в системата за случайно разпределение на делата не се потвърждава.

Това стана ясно днес на заседание на ВСС. Информацията беше дадена от председателя на комисията по информационни технологии Румен Георгиев. По случая е направена проверка от външни експерти. 

Докладът на експертите показва, че софтуерът за случайно разпределение на делата в СГС не е защитен от манипулации и процесът на случайно разпределение на делата може да бъде манипулиран от всеки, без той да има специализирани познания, съобщава "Дневник". 

Докладът на практика изобличава в лъжа ръководството на СГС.

"Изключително смущаващи са констатациите от доклада на проверката. Това означава, че системата, която сега се ползва, не ни създава и минимални гаранции, че не може да има манипулации. Не казвам, че такива се извършват, но съмнението е основателно. Трябва да вземем бързи мерки, иначе няма как да чакаме неопределено или дълго време да създаваме нов продукт", коментира Калин Калпакчиев, член на ВСС, цитиран от "Дневник".

Проверката на ВСС беше провокирана от съмнения за това как е разпределено делото. Първоначално за съдия по делото беше избрана съдия Калинка Илиева, командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд. Малко след това се появиха съмнения, че изборът на Илиева не е случаен.

Делото за несъстоятелност на КТБ не беше отбелязано на страницата на ВСС, където може да се проверяват разпределенията на делата. От съда това беше обяснено със срив във системата.

Заради въпросителните около безпристрастността на съдийката, тя си направи отвод. По-късно стана ясно, че е имало и втори жребии, при който за докладчик и избран Иво Дачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!