Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВСС проверява как е избран съдията по делото за КТБ и изчезналите тефтерчета

OFFNews 13 ноември 2014 в 13:46 2021 0

Комисия от трима души от ВСС ще проверява как е бил избран съдия-докладчикът по делото за обявяване на несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Проверката ще бъде направена заради съмненията около избора на съдия по делото. Първоначално за това беше избрана съдия Калинка Илиева, командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд. Малко след като стана ясно името на избрания съдия, се появиха съмнения, че изборът на Илиева не е случаен.

Делото за несъстоятелност на КТБ не беше отбелязано на страницата на ВСС, където може да се проверяват разпределенията на делата. 

Заради въпросителните около безпристрастността на съдийката, тя си направи отвод. По-късно стана ясно, че е имало и втори жребии, при който за докладчик и избран Иво Дачев.

Комисията на ВСС в състав Галина Карагьозова, Румен Георгиев и Незабравка Стоева с избрани от тях експерти влизат в СГС буквално от днес, съобщи БНР. Проверката трябва да приключи до 10 дни, а резултатите ще бъдат публично оповестени, включително и заради важността на делото за хилядите вложители на КТБ.

ВСС ще се занимае и със случая около изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов, които са ключови веществени доказателства по делото за политически поръчки и търговия с власт срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!