Проповедникът от Пазарджик получи 8.5 г. затвор

OFFNews 10 декември 2019 в 16:36 5492 0

Тричленен състав на Окръжния съд в Пазарджик постанови 8.5 г. затвор и 9500 лв. глоба в полза на държавата за религиозния проповедник Ахмед Муса днес, съобщи videlinabg.com.

Муса е подведен под наказателна отговорност с още 13 подсъдими за омраза на религиозна основа. Тя се изразява във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Затвор за 3.5 г. и глоба от 7000 лв. даде съдът на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. Други шестима от подсъдимите - Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев, получиха по 2.5 г. зад решетките с 6000 лв. глоба.

На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени присъди от по 2 години ефективно, а Александрина Ангелова беше единствената с условна присъда от 2.5 г. с 4 години изпитателен срок.

Мерките на всички, без Ахмед Муса, остават подписка, докато на Муса бе определено "задържане под стража", която влиза в сила след излежаване на настоящата му присъда в случай, че няма окончателно произнасяне по делото.

Съдия Кристина Пунтева насрочи първото открито съдебно заседание за 25 февруари 2016 г. по наказателното дело, образувано срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа.

Обвинителният акт срещу 14-имата бе внесен в съда на 1 юли 2015 г. от Окръжна прокуратура – Пазарджик и три пъти бе връщан от съда, като втория път прокуратурата обжалва пред Апелативен съд – Пловдив, но той потвърди определението на съдия Пунтева.

На 23 декември 2015 г. пък се състоя заседание на съда по искане за изменение на мерките за неотклонение “задържане под стража“ в по-леки по отношение на единадесет от обвиняемите. Те бяха декларирали, че не желаят да присъстват в съдебната зала. На въпросното заседание всички останаха в ареста, но с течение на делото постепенно бяха освободени с различни мерки за неотклонение и сега само Ахмед Муса излежава присъдата си от 1 година затвор, към която са добавени още 3 заради старо осъждане на 3 г. с 5 г. по делото на "13-е имами"

Друг интересен факт от делото бе преценката на съда, че с направените си изявления пред няколко медии през март 2018 г. прокурор Недялка Попова е създала впечатление, че е предубедена. По искане на защитата съдия Кристина Пунтева я отстрани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови