Съдът отстрани прокурора по делото срещу имамите в Пазарджик

OFFNews 20 юни 2019 в 12:47 4319 0

Ахмед Муса

Прокурорът по делото за радикален ислям в Пазарджик Недялка Попова бе отстранена днес от съда по настояване на обвиняемите и техните адвокати. Решението за отвеждането на прокурора е на Окръжния съд в Пазарджик и не подлежи на обжалване.

Дотук се стигна заради изявления на прокурор Попова пред медии от март 2018 г., които според защитата създават впечатление за предубеденост към подсъдимите. Макар че съдията по делото коментира, че в залата такова предубеждение не е демонстрирано, решението е за окончателно отстраняване на обвинителката. Така делото остава с един прокурор - Васил Малинов. Адвокати на 14-те подсъдими за проповядване на радикален ислям поискаха връщане на обвинителния акт в прокуратурата, тъй като е писан от предубеден прокурор, и нов обвинителен акт. Това искане бе отхвърлено.

Делото продължава с искания за изменение на мерките за неотклонение на част от подсъдимите.

Настоящият съдебен процес срещу Ахмед Муса и още 13 негови последователи от Пазарджик, Пловдив и Асеновград е за налагане на радикален ислям и разпространяване на идеите на "Ислямска държава". Муса вече бе осъден ефективно за разпространение на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови